ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА НА МОКРОЈ ГОРИ! Пожар се због јаког ветра муњевито проширио (ФОТО)

Novosti online

02. 08. 2021. у 16:51

ВАТРОГАСЦИ спасиоци у садејству са Хеликоптерском јединицом настављају са гашењем пожара на Мокрој Гори и улажу максималне напоре да се спречи његово ширење и тренутно нема угрожених домаћинстава, изјавио је данас вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова и начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић.

ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА НА МОКРОЈ ГОРИ! Пожар се због јаког ветра муњевито проширио (ФОТО)

Фото: МУП

Чаушић је нагласио да ватрогасци већи део пожара, са три стране, држе под контролом и да се ради на успостављању контроле на најнеприступачнијем делу терена.

Вршилац дужности Начелника Сектора за ванредне ситуације је истакао да је на територији Мокре Горе данас проглашена ванредна ситуација, као и да су на гашењу пожара ангажована 132 ватрогасца-спасиоца са 42 возила, припадници Хеликоптерске јединице са четири летелице, као и 25 припадника Специјализоване јединице цивилне заштите и 16 добровољно ватрогасних друштава, који се надљудским напорима боре да пожар на Мокрој Гори ставе под контролу упркос тешким временским условима.

Фото: МУП

 

Он је нагласио да је пожар избио јуче око 17 часова и да се због изузетно јаког и врелог ветра муњевито проширио.

- Министарство унутрашњих послова је брзо реаговало, тако да је током ноћи ангажовано 100 припадника Сектора за ванредне ситуације, подигнута Цивилна заштита, добровољна ватрогасна друштва, а наредбом министра унутрашњих послова Александра Вулина и Хеликоптерска јединица - рекао је Чаушић.

Тренутно је пожар, како је истакао, захватио више од 100 хектара, с тим да је са три стране окружен, а на неприступачном делу, како је навео, очекује да ће допринос дати Хеликоптерска јединица.

- У случају да не дође до неких екстремних услова, надам се да идемо ка повољном решењу - нагласио је Чаушић.

Чаушић је навео да ће узрок пожара бити накнадно утврђен и апеловао на све да буду опрезни приликом боравка у природи, да не прилазе отвореним пламеном шуми, а нарочито да не бацају опушке цигарета како не би изазвали катастрофу.

- Морам да се захвалим свим ватрогасцима-спасиоцима. Ово је ко зна који по реду велики пожар ове године. Већина ових људи је право са гашења пожара у Негбини дошла на Мокру Гору. Хвала, наравно и припадницима Цивилне заштите и сјајним пилотима Хеликоптерске јединице - рекао је Чаушић.

Александар Раичевић из Хеликоптерске јединице право са гашења пожара у месту Негбина стигао је на Мокру Гору како би заједно са колегама и припадницима Сектора за ванредне ситуације и тај пожар ставио под контролу.

- Ситуација јесте тешка, надморска висина је велика, високе су температуре, али боримо се. Видљивост је добра. Трудимо се да избацимо воду са безбедне висине и да на прави начин, онако како нас Сектор за ванредне ситуације наводи, угасимо тај пожар - рекао је Раичевић.

Он је додао да у акцији учествују хеликоптери "газела", ербас Х-145 и два "бел 212".

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)