ДР ТИОДОРОВИЋ УОЧИ ДАНАШЊЕ СЕДНИЦЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Могуће пооштравање мера за оне који се враћају са летовања

Танјуг

28. 07. 2021. у 12:31

ЕПИДЕМИОЛОГ Бранислав Тиодоровић изјавио је данас да Кризни штаб заседа како би се проценила епидемиолошка ситуација и мере против вируса корона, наводећи да локдаун не долази у обзир, али да је могуће пооштровање мера за оне који се враћају у земљу.

ДР ТИОДОРОВИЋ УОЧИ ДАНАШЊЕ СЕДНИЦЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Могуће пооштравање мера за оне који се враћају са летовања

Фото: Птинтсцреен/РТС

Тиодоровић је казао да посебан ризик носе они који се враћају са летовања из Грчке, где на дневном нивоу број заражених превазилази више хиљада, али и из Црне Горе.

- Морамо применити неке мере већег опреза према онима који се враћају са мора, према онима који долазе из земаља где су се значајније погоршале прилике - рекао је Тиодоровић на ТВ Прва.

Додао је да се то тиче и људи који пословно иду у регион или у земље Блиског истока.

Према његовим речима, због опуштања људи, било је за очекивати да ће и у Србији бити проблема.

- Имаћемо благо повећање које ће да указује на опрез, а са друге стране болнице нам се не пуне у великом броју. Нисмо у тешкој ситуацији-  казао је Тиодоровић.

Када је реч о хоспитализованима, Тиодоровић каже да у болницу долазе обично невакцинисани.

- Будимо опрезни, нема места паници, треба бити озбиљан и проводити мере које су већ донете - навео је.

Тиодоровић каже и да медицинска струка сматра да делта соја има у нашој земљи више него што се претпоставља, што је последица тога што смо отворена земља.

- Немогуће је спречити продор делта соја. Међу Индицима који бораве у наддој земљи, ретко ко је потврђен као позитиван, односно мање од један одсто је било инфицирано. То не представља опасност - казао је Тиодоровић.

Истичући важност вакцинације, Тиодоровић каже да је сада кључан тренутак за вакцинацију због мањег броја заражених.

- Минималан је ризик да се заразите између доза вакцине - навео је и истакао да би требало искористити август за имунизацију и да се тако спремимо за септембар.

Неопходно је и да се обави вакцинација код деце старије од 12 година, каже Тиодоровић истичући да када је реч о трећој дози, требало би да буде неопходна за хроничне болеснике.

Тиодоровић, када је реч о школској години, каже да се већ размишља о организацији наставе те да ће основци до петог разреда ићи нормално у школу.

За старије основце, средњошколце и студенте пратиће се ситуација, каже Тиодоровић наглашавајући да су они најважнији као извор инфекције и да могу да угрозе старије.

На питање о обавезној вакцинацији, Тиодоровић је навео да вакцинација није питање демократије, већ цивилизације.

Позвао је медицинске раднике у Србији да приме вакцину јер, како каже, они би требало да буду пример.

Додао је да би било добро да постигнемо 60 одсто вакцинисаних и истакао да морамо имати преко 65 одсто вакцинисаних како бисмо постигли колективни имунитет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)