ПРЕД НАМА ЈЕ ВИКЕНД СА НАЈВЕЋИМ ГУЖВАМА НА ГРАНИЦИ: Ово су неке "цаке" које можете да примените како не бисте остали заглављени у колони

Новости онлајн

23. 07. 2021. у 18:48

РАНИЈЕ је пик летње сезоне био око првог августа, али се чини да је епидемија короне и то померила, те су већ прошлог викенда на граничним прелазима забележене гужве. Овог викенда који је пред нама, очекује се да ће гужве бити још веће.

ПРЕД НАМА ЈЕ ВИКЕНД СА НАЈВЕЋИМ ГУЖВАМА НА ГРАНИЦИ: Ово су неке цаке које можете да примените како не бисте остали заглављени у колони

Фото: АМСС камере/ Принтскрин

До сада се показало да су последњи викенд у јулу и први викенд у августу најоптерећенији, јер се у то време дешава такозвана смена туриста. Сада се то мало померило унапред, јер вероватно постоји бојазан шта ће бити са короном како лето одмиче.

Још прошлог викенда били смо сведоци велиих задржаванај на границама, како је то и најавила Тамара Нинић из Ауто-мото савеза Србије у нашем уживо укључењу пре недељу дана. Како нам је тада саговорница из АМСС објаснила, то је био викенд пред такозвану смену туриста, што значи да је овај пред нама још критичнији.

- Овог викенда претпоставља се да ће бити још већи број возила, јер је и прошле недеље био осетно појачан саобраћај - каже Нинићева.

Србија је транзитна земља, па у складу са тим велики број страних држављана пролази кроз њу, што се нарочито види на аутопутевима, односно на наплатним станицама. Један од најоптерећенијих излаза је Прељина са ауто-пута Милош Велики, а такође су оптерећена укључења на Милош Велики из правца Чачка, Обреноваца, као и Старе Пазове, где је претходних недеља било дужих чекања.

Искључите се раније са аутопута, не тамо где и сви

Како се ситуација мења из сата у сат, њен савет је да се возач добро информише се о самој фреквентности у том тренутку када на пут и креће или и током самог путовања.

- Ако, на пример, идете аутопутем Милош Велики, уместо да се искључите рецимо на “Прељини” где је гужва, искључите се на раније на излазу “Таково” за Горњи Милановац. Увек можете изабрати неку ранију наплатну станицу и тако избећи гужве. Напомињем да су то све информације које ми добијамо редовно од "Путева Србије", али су оне склоне честим променама, увек је најбоље пре самог пута проверити и информисати се - саветује Тамара Нинић.

Где су овог викенда радови на путу

Такође, осим великог броја туриста, саобраћај успоравају и радови на путу. Прама најави АМСС, радови за викенд пред нама, односно 24. и 25. јула, планирани су на више саобраћајница.

Између Појата и Ражња, изводе се радови на мосту преко Јовановачке реке а саобраћај се одвија двосмерно левом коловозном траком у смеру ка Нишу уз ограничење брзин.

Између Водња и Колара, због којих су за саобраћај затворене возна и претицајна трака ка Београду, као и претицајна трака у смеру ка Нишу. Такође, због радова није могућ излаз са ауто-пута на петљи Колари ка Смедереву као и укључење на ауто-пут из Смедерева. Можете користити алтернативни путни правац преко петље Водањ, Смедерево (Раља) или петље Пожаревац.

Ради се на санацији клизишта између места Миоска и ГП Гостун због којих се саобраћај наизменично пропушта.

На излазу из Београда код робне куће Икеа саобраћај је успорен због радова.

Користите алтернативне граничне прелазе

Према информацијама које смо данас добили у Ауто-мото савезу Србије, дужа чекања на границама тренутно су на излазу из Србије према Македонији, на Прешеву и на Градини.

- Данас је петак, па је можда и зато већ сада гужва, не само на граничним прелазима већ и на наплатним рампама на аутопуту, а биће сигурно и за викенд. Рецимо, на наплатној рампи код Старе Пазове задржавања су око 15 минута - кажу, и додају да чекања има и на прелазима Хоргош и Батровци према Мађарској, односно, Хрватској, као и на два прелаза ка Црној Гори, Гостун и Јабука.

Како се по правилу највеће гужве стварају на главним граничним прелазима, добар савет туристима је да покушају да границу брже пређу на неком од алтернативних граничних прелаза.

Северна Македонија

Главни гранични прелаз: Прешево (0-24 часа)

Алтернативни гранични прелази:

Прохор Пчињски (0-24 часа)

Голеш (7-19): друмски гранични прелаз Голеш је предвиђен за становништво које живи 30 километара од границе и налази се у близини Босилеграда. 
Бугарска

Главни гранични прелаз: Градина (0-24 часа)

Алтернативни гранични прелаз: Вршка Чука (0-24 часа)

Хрватска

Главни гранични прелаз: Шид (Батровци) (0-24 часа)

Алтернативни гранични прелази:

Бездан (0-24 часа)

Љуба (0-24 часа)
Сот (0-24 часа)
Бачка Паланка (0-24 часа)
Богојево (0-24 часа)
Нештин (0-24 часа)
Црна Гора

Главни гранични прелаз: Гостун (0-24 часа)

Алтернативни гранични прелази:

Јабука (0-24 часа)

Шпиљани (0-24 часа)
Босна и Херцеговина

Већи гранични прелази према Босни и Херцеговини су Сремска Рача, Котроман код Ужица, Мали Зворник и Трбушница код Лознице.

Бајина Башта (0-24 часа)

Котроман (0-24 часа)
Увац (0-24 часа)
Љубовија (0-24 часа)
Сремска Рача (0-24 часа)
Бадовинци (0-24 часа)
Мали Зворник (0-24 часа)
Трбушница (0-24 часа)
Јамена (7-20 часа) - гранични прелаз скелом
Мађарска

Главни гранични прелаз: Хоргош (0-24 часа)

Хоргош ИИ (7-19 часова)

Рабе (7-19 часова)
Бачки Брег (0-24 часа)
Ђала (7-19 часова)
Бајмок (7-19 часова)
Бачки Виногради (0-24 часа)
Келебија (0-24 часа)
За Албанију и Северну Македонију треба вам зелени картон

Српски туристи су открили низ летовалишта на албанској обали Јонског мора, а, уколико се одлучите да и ви колима посетите све популарније албанске дестинације овог лета, треба да знате да је за Албанију, као и за Северну Македонију, потребно прибавити зелену карту.

Она је неопходна за путовање у било коју од преосталих 12 чланица Система зелене карте (Русија, Белорусија, Украјина, Молдавија, Турска, Израел, Иран, Северна Македонија, Албанија, Тунис, Мароко и Азербејџан).

Зелена карта је неопходна за путовање у једну од преосталих 12 чланица Система зелене карте: Русија, Белорусија, Украјина, Молдавија, Турска, Израел, Иран, Северна Македонија, Албанија, Тунис, Мароко и Азербејџан.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)