СРБИЈА И ДАЉЕ ЈУРИ 50 ОДСТО ВАКЦИНИСАНИХ: Немамо довољно имунизованих, са другог места у Европи сурвали смо се на 26. позицију

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

23. 07. 2021. у 09:23

СА готово 1,3 милиона доза на лагеру Србија незаустављиво пада на листи земаља по броју датих вакцина на 100 људи.

СРБИЈА И ДАЉЕ ЈУРИ 50 ОДСТО ВАКЦИНИСАНИХ: Немамо довољно имунизованих, са другог места у Европи сурвали смо се на 26. позицију

Фото Танјуг

Са почетног, завидног рејтинга који смо дуго одржавали као други у Европи и седми у свету, према подацима од четвртка у Европи смо на 26. месту, а у свету на чак 64. За 210 дана од давања прве вакцине до сада је утрошено 5,44 милиона доза. После почетног доброг залета, па и чекања у реду, вакцинални пунктови су сада - празни. За месец дана, од половине јуна до средине јула дато је свега 400.000 доза, а у априлу и мају је дневно, у просеку, давано по 35.000 вакцина.

Са оваквим успоравањем имунизације и даље се вртимо око 38 одсто вакцинисаних у укупној популацији, односно око 49 пелцованих бар једном дозом међу пунолетним становништвом. То није довољно да нас заштити од новог таласа ковида, поготово са мутираним делта сојем који је досад потврђен у 124 земље.

И државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек каже да нас чека неизвесна јесен, јер није вакцинисан довољан број становника.

- Грађани нису искористили ону шансу коју смо имали да до јуна достигнемо 50 одсто вакцинисаних, да бисмо преко лета наставили и убрзали темпо имунизације и много мирније чекали јесен - каже Ђерлек. - Са мање од 50 одсто вакцинисаних сигурно ћемо имати неизвесну јесен и много проблема. Не желим да стварам панику, али морамо да будемо врло озбиљни јер је реалност да са 50 одсто вакцинисаних чекамо делта сој који је направио проблем у Великој Британији где је 85 одсто примило прву, а 65 одсто људи другу дозу. Шта можемо ми онда да очекујемо?

Тренутно се глобално у просеку даје 30,8 милиона доза дневно. Најмање 214 земаља дало је више од три милијарде доза антиковид вакцине, али ни у свету, ни код нас нису утихнуле теорије завере о штетности вакцина. У Француској и у Грчкој, које су увеле обавезну вакцинацију за запослене у здравству, "бели мантили" протестују. Србија ће, и са отпорима вакцинацији, чак и међу запосленима у здравству, проћи без таквог сценарија.

- Држава неће наметати обавезну вакцинацију, али желимо да радимо на објашњавању да је потребно примити вакцину, јер се показало да се само вакцинисани људи спасавају. Да је још само 15-20 одсто људи схватило колико је значајна вакцинација, већ бисмо имали колективни имунитет - каже Мирсад Ђерлек.

За епидемиолога др Предрага Кона етички је потпуно неприхватљиво да здравствени радник не буде вакцинисан, а каже да је заустављена и вакцинација здравствених радника, међу којима је око 50 одсто вакцинисано.

За подстицај имунизације, која је најнеуспешнија у старосној групи од 18 до 30 година, држава припрема нове мере, укључујући и лутрију.

- Ја немам апсолутно ништа против тога да се на други начин мотивишу они који не желе да се вакцинишу, а то је стварањем одређених лагодности за оне који су вакцинисани. То има етичко оправдање, јер када се праве одређени скупови као што си фестивали, славља водите рачуна да су ту само заштићени људи - каже др Кон.

Србија је до сада дала 80 доза вакцине на 100 становника, а Малта 164,9. Стиже нас полако и Хрватска, иако је касније започела имунизацију и досад дала 72 вакцине на 100 становника, док је у Црној Гори дато свега 49 доза на 100 грађана.

О ТРЕЋОЈ ДОЗИ ДАНАС

НАЦИОНАЛНО тело за имунизацију данас би требало да заврши препоруку за трећу дозу вакцине, о којој ће се Кризни штаб изјашњавати 1. августа. Према сазнањима "Новости", трећа доза биће препоручена за три категорије - најстарије, хронично оболеле и оне ослабљеног имунитета код којих прве две дозе нису дале задовољавајући ефекат, а грађани ће моћи и да бирају трећу дозу.

ИНДИЈЦЕ ПРОВЕРАВАЈУ НА ДЕЛТА СОЈ

КОД двојице Индијаца, који тренутно бораве у Нишу, потврђен је вирус корона, док је, како кажу у Дому здравља, преосталих 200 тестираних негативно.

У Ниш је пре две недеље стигло 170 Индијаца, док је нешто касније пристигла и нова група. Двојица, који су позитивни, бораве у једном хотелу у Брзом броду, где је укупно смештено петнаестак држављана Индије. Заражени су, по откривању симптома, тестирани и изоловани.

- Сви остали Индијци су тестирани и сви су негативни, чак и код 13 особа које су биле у групи са зараженима. Ипак, и њима је одређена самоизолација. За неколико дана ћемо их поново тестирати да бисмо били сигурни - рекао је локалним медијима директор Дома здравља Ниш Милорад Јеркан.

Он је истакао да разлога за бригу нема. Пре ове групе од 15 Индијаца, тестирано је њих 200 и сви налази су негативни и сви су претходно били вакцинисани, баш као и двојица држављана Индије код којих је вирус потврђен.

- Они имају благу клиничку слику. Имају температуру нешто више од 37. Нису излазили из хотела, нису били у контакту са људима, на време смо их изоловали - рекао је Јеркан.

Према незваничним информацијама, узорци тестова су послати у неку од референтних установа у земљи како би се утврдило о ком соју вируса корона је реч. Према речима директора УКЦ НИШ, у ковид-објектима којима управља тај центар, пре свега у болници у Крушевцу, нема хоспитализованих држављана Индије.

О случају су обавештени и припадници нишке полицијске управе, који по неколико пута дневно обилазе хотел који је сад делимично у функцији карантина. Такође, полиција контролише и поступање по наложеним мерама. (Ј. Ћ.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)