РАДОВАНА БИ ДА ИЗОЛУЈУ ОД СВЕТА: Соња Караџић Јовичевић забринута за свог оца у британском затвору

С. Ј. М.

19. 07. 2021. у 10:00

СКОРО два месеца откако је из Холандије пребачен у британски затвор на острву Вајт, први председник Републике Српске Радован Караџић се сусреће са константним онемогућавањем у остваривању основних права.

РАДОВАНА БИ ДА ИЗОЛУЈУ ОД СВЕТА: Соња Караџић Јовичевић забринута за свог оца у британском затвору

Фото: Peter Dejong, Pool

Британци му, изгледа, намерно и без престанка праве проблеме не би ли му што више отежали живот иза решетака. Како сазнајемо, Караџићу никако да коначно одобре бројеве телефона које може да позове у Србији и Српској. Најчешћи изговор је да их нису добро преписали са његове листе, па не може ни да их зове! Тако је до сада више од десет пута предавао формулар са списковима људи и бројевима телефона, за које су се Енглези формално обавезали да ће одобрити да их зове. Што, перфидним играма, не чине.

Приликом одобравања стално се појављују исте грешке, па или бројеви телефона имају цифру вишка или мањка или неку ситну грешку довољну да се Караџићу онемогући контакт са светом. Дешавало се и да му уместо позивне две нуле међународног броја за другу државу одобре број са позивне три нуле...

Да се са оваквим проблемима њен отац свакодневно бори, потврђује нам и Караџићева кћерка Соња Караџић Јовичевић, која указује невероватну спорост и незаинтересованост затворске управе и особља за поштовање сопствених прописа:

Соња Караџић Јовичевић

 

- Њихово понашање очито доказује да Велика Британија није спремна за смештај иностраних осуђеника. Радован Караџић није њихов осуђеник, већ Уједињених нација, које имају своје резолуције и правила о поступању и условима издржавања казне.

Соња Караџић Јовичевић нам каже да сад проучавају процедуре како би неко од породице могао да га посети у затвору:

- Осим компликованог добијања виза и самог пута до тог острва и огромних трошкова, њихова правила кажу да имамо право на свега два часа посете месечно! То је само још један пример лошег поступања према Радовану, затворенику УН, а не британском.

НЕ ДАЈУ МУ ЛАМПУ, НЕ МОЖЕ ДА ЧИТА

КАРАЏИЋУ су допремљене ствари из Схевенингена, али још не зна да ли му је стигло све што је тамо пре два месеца спаковао да му се пребаци. Одвели су га да прегледа само део тих ствари, али му нису дозволили да их све узме. Само су понешто одобрили. Тако му нису дали стону лампу, а светло у ћелији је преслабо, па чим се смркне он не види ни да чита ни да пише.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)