СТИЖЕ НАМ ЈОШ ЈЕДАН ТОПЛОТНИ ТАЛАС: Метеоролог Ђорђе Ђурић открио шта нас чека наредне недеље - Ево када ћемо моћи да предахнемо

Novosti online

30. 06. 2021. у 20:38

МЕТЕОРОЛОГ Ђорђе Ђурић наводи да временска прогноза показује да ће још данас бити врело, уз температуре које су се приближиле 40°Ц!

СТИЖЕ НАМ ЈОШ ЈЕДАН ТОПЛОТНИ ТАЛАС: Метеоролог Ђорђе Ђурић открио шта нас чека наредне недеље - Ево када ћемо моћи да предахнемо

Фото: Депоситпхотос/Јутјуб/Happy Tv

Сутра стиже предах јер ће бити знатно пријатније.

Када нас очекује нови топлотни талас?

У току је други топлотни талас ове сезоне, а након јучерашњих 39°Ц, иза нас је и тропска ноћ, јер се минимална температура у многим местима није спустила испод 20°Ц, а једино се у котлинама и долинама западне и југоисточне Србије спустила на 15-16°Ц. На Копаонику је било 16°Ц, а на Златибору је забележена тропска ноћ од 20°Ц. Веома топла ноћ забележена је у Београду, јер је минимална температура била 26°Ц, а у Вршцу се није спустила испод 28°Ц. Иначе, веома висока температура у Вршцу и на југу Баната последица је јаког јуигоисточног ветра са фенским ефектом.

Иначе, како су спољне температуре ваздуха и до скоро 40°Ц, на сунцу и много више, у просторијама и возилима са расхладним уређајима, температурна разлика између спољне и унутрашње средине не би требала бити виша од 7 до 10 степени, јер организам може доживети и шок, као и при случају наглог уласка у базене, реке, мора и друге водене површине, наводи Ђурић.

Иначе, наше подручје је и даље под утицајем вреле ваздушне масе са севера Африке, а које преко нашег подручја струји у склопу југозападног висинског струјања. Осим веома топле ваздушне масе, до Србије и нашег подручја са југозападним струјањем поново су стигле велике количине честица пустињског песка из Сахаре, па је атмосфера замућена.

Добра вест је, каже Ђурић, да нас већ од сутра очекује знатно пријатније време. У ноћи између среде и четвртка и у четвртак ујутро до Србије се са севера очекује продор хладног фронта, који ће тек понегде условити локалне пљускове са грмљавином, а хладни фронт биће изражен у виду појачаног северозападног ветра са којим ће доћи и до прилива свежије ваздушне масе.

Стижу пљускови

Уједно, северно струјање ће прочистити и атмосферу. Хладни фронт, који ће до Србије и нашег подручја стићи као ослабљен и неће донети значајније падавине, али ће условити пад температура за пет до десет степени, одговаран је за веома снажне грмљавинске олује са градом, олујним ветровима и веома обилним пљусковима изнад западне и централне Европе. Хладни фронт је склоп циклона, чији се центар налази изнад централне Европе. Овај циклон прво је довео до повлачења вреле ваздушне масе у склопу југозападног струјања са севера Африке, а потом ће од сутра по продорору хладног фронта условити прилив свежије ваздушне масе са Атлантика и из области Алпа.

У четвртак током дана, показује временска прогноза, смена сунчаних и облачних интервала, а после подне и увече са локалним пљусковима и грмљавином. Понегде се очекују и грмљавинске непогоде са градом. У четвртак ће дувати појачан северозападни ветар, а на југу Србије дуваће југозападни ветар. Минимална јутарња температура од 16°Ц на југоистоку до 22°Ц на северу Србије и у Београду, максимална дневна од 29°Ц на северу и западу до 33°Ц на југу и истоку Србије, у Београду до 30°Ц, напомиње метеоролог.

У Србији у петак променљиво облачно, понегде са локалним пљусковима и грмљавином. У суботу пре подне сунчано, а после подне наоблачење. У недељу променљиво облачно, крајем дана и током ноћи са кишом, пљусковима и грмљавином. У понедељак променљиво облачно са кишом, пљусковима и грмљавином. Дакле, наредних дана очекују нас знатно пријатније температуре и оне ће бити у складу са просечним вредностима за ово доба године. Максимална температура у петак и за викенд наредних од 25 до 32°Ц, у Београду до 27-28°Ц, а најсвежије ће бити у понедељак.

Од уторка стабилизација времена и осетнији пораст температура, тако да према тренутним прогнозама, од средине следеће седмице очекује нас нови топлотни талас са веома високим температурама, које би поново биле преко 35°Ц.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)