ОТКРИВАМО: Данијела Штајнфелд ПРЕПРАВИЛА материјал документарног филма „Зацели ме“! (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

30. 06. 2021. у 18:17

ЗА Сарајево, у августу прошле године, филм је трајао 75 минута, а за Београд, у априлу ове године, 74 минута. Тренутна верзија филма подигнута је ТЕК 26. НОВЕМБРА. Оригинал филма је „под кључем“. У трејлеру је додат натпис „2017“, који оригинално не постоји. Погледајте!

ОТКРИВАМО: Данијела Штајнфелд ПРЕПРАВИЛА материјал документарног филма „Зацели ме“! (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Принтскрин Инстаграм

Сцена у којој Данијела саопштава родитељима да је доживела силовање у Србији „пре 4 и по године“, у тренутној верзији трејлера садржи натпис године „2017“, у доњем левом углу, док у оригиналној верзији нема тог податка. Принт скрин нове и старе верзије:

Foto: Printskrin

Данијела својим родитељима, на српском језику, изговара да је доживела силовање у Србији „пре 4 и по године“, иако у титлу, на енглеском језику, пише „пре 4 године“. Баш у овом издвојеном делу сцене, у трајању од 7 секунди, у преправљеној верзији трејлера, пише „2017“, док у оригиналној не постоји овај податак. Трејлер, као званични промотивни материјал филма, који садржи делове сцена из самог документарца, идентичан је у обе верзије, осим описане промене, са и без „2017“. Погледајте:

Trenutni trejler sa dodatkom „2017“, od 1 min 38 sek do 1 min 45 sek:


Originalni trejler bez natpisa „2017“, od 1 min 38 sek do 1 min 45 sek:

Foto: Printskrin


Оригинални трејлер подигнут је 13. марта 2020. на званичну Фацебоок страницу филма „Холд Ме Ригхт Филм“, као и на платформу Вимео, до чега се још увек може доћи кликом на централно дугме „плаy“, са насловне стране званичног сајта филма: www.холдмеригхтфилм.цом.

Трејлер без „2017“ коришћен је у промотивне сврхе за Сарајево и Палић Филм Фестивал, у августу и септембру прошле године, што је остало као траг на неколико места.
Дворана „Абазија“ на Палићу, септембар 2020. године:


ТВ Сарајево (трејлер са прекидима, уз интервју са Данијелом), август 2020. године:

Tрејлер је подигнут на званични Yоутубе канал филма 31. августа, али је накнадно преправљен на самом подигнутом материјалу, на начин да, на самом Yоутубе каналу, за јавност није доступна историја промена нити материјал пре исправки, о чему говоре бројни туторијали ове платформе, са детаљним упутствима за администраторе, како се може изменити већ подигнути материјал, без остављања трага о извршеним променама и без промене датума подизања оригиналног материјала.

Јасно је да натпис „2017“ у новој верзији трејлера, који бележи само ову ситну измену, али битну и суштинску, служи како би се јавности, којој је трејлер доступан, приказало и нагласило да се силовање догодило 4 и по године у односу на 2017. годину, дакле 2012. године. Вероватно је ово био битан детаљ, како би се заборавило на податак који су многи медији пренели прошлог лета: да је Данијела у филму признала да је силована када је имала 21 годину, што би значило 2005. године, а не 2012. године.


На путу од Сарајева до Београда, од августа до априла, документрни филм „Зацели ме“ скраћен је за 1 минут

Пронашли смо податке о филму од прошле и од ове године, који доказују јасно приказују промену у трајању филма: са 75 минута, на 74 минута. Сарајево је гледало прву верзију, премијерно у августу прошле године, а Београд другу, у априлу ове године, непуних месец дана након што је Данијела објавила да ју је силовао Бранислав Лечић 7. маја 2012. године. Приказе података који бележе ову измену, видећете на крају овог текста, али пре тога да се осврнемо на још неке битне детаље и информације.

Сазнали смо: Сарајево Филм Фестивал добио забрану слања материјала филма. Палић не поседује копију филма. Тренутна верзија документарца израђена је тек

26. новембра 2020. године, иако је филм премијерно приказан у августу 2020.

Уочивши разлику у трејлеру, потрудили смо се да дођемо до оригиналног филма, пуштеног премијерно у августу у Сарајеву, а потом и на Палићу у септембру.
Како смо сазнали, Палићки Фестивал не поседује копију филма, јер је глумица позвана као гост, филм је приказан ревијално, па је, како нам је речено, „Данијела сама донела филм и сама га пустила са свог уређаја“, после чега је разговарала са публиком и новинарима. Било је 12 акредитованих новинара и 40 особа у публици.
Покушали смо да дођемо до филма у Сарајеву, како бисмо га погледали због истраживања, а не у сврхе емитовања. Речено нам је да они немају права на филм и да се обратимо власницима филма на холдмеригхтфилм@гмаил.цом. Како смо сазнали, организатори фестивала у Сарајеву, већ су више пута били контактирани, од када је покренут поступак против Лечића, у случају силовања глумице Штајнфелд, са истом молбом: да им фестивал пошаље филм. О томе је фестивал обавестио продуценте филма, Мајка Лернера и Данијелу Штајнфелд, који су строго забранили слање филма трећим лицима, као и било ког инсерта из филма, уз додатак да све заинтересоване могу упутити на званичну маил адресу филма. Редакција „Вечерњих Новости“ успела је да дође до документарца. Добили смо линк, управо са гоогле дриве диска званичног налога холдмеригхтфилм@гмаил.цом. Са линка смо скинули материјал и погледали филм.

Отворили смо и детаље са подацима о филму из фајла, који показују следеће:
- филм креаиран 26. новембра 2020. године
- материјалу у власништву „Холд Ме Ригхт Филм“
- први материјал филма подигнут 1. августа 2020. године
- претходне верзије не могу се видети

Принт скрин, извор: гоогле дриве налога холдмеригхтфилм@гмаил.цом
 

1. Принт скрин 2.Принт скрин

Foto: Printskrin3. Принт скрин

Foto: PrintskrinНапомињемо да је овај материјал тренутно у оптицају и да је ова верзија била коришћена за Мартовски фестивал у Београду, у априлу ове године.

„Зацели ме“: Документарац који трпи промене

Да подсетимо на део приче коју смо објавили 6. јуна:
Већина медијских приказа документарног филма „Зацели ме“, после фестивала у Сарајеву и Палићу, у августу и септембру прошле године, садржи податак да је Данијела у филму изјавила како је била жртва силовања када је имала 21 годину. Данијела ни прошле ни ове године није демантовала овај податак. На овај детаљ се није осврнула чак ни након што је објавила да је силована 2012. године, када је имала 28.
Ни један медијски приказ филма „Зацели ме“ после Мартовског Фестивала у Београду, у априлу ове године, не садржи податак да је Данијела у филму рекла да се силовање догодило када је имала 21 годину.

Август 2020: Данијела у филму открила да је силована када је имала 21 годину (2005.)
Март 2021: Данијела изјавила да је силована 7. маја 2012. године (када је имала 28)


Погледали смо, за сада једину доступну, тренутну верзију филма „Зацели ме“, креирану 26. новембра, у трајању од 74 минуте и 9 секунди. Утврдили смо да, у овој верзији, не постоји сцена у којој Данијела говори да је имала 21 годину када је силована, упркос свим медијским извештајима, после премијере у Сарајеву у августу 2020. године,
у којима су новинари приказали разне сцене, укључујући и Данијелину изјаву, из самог филма, да је силована када је имала 21 годину.
Установили смо још неке неправилности и нелогичности, у верзији документарца која је тренутно у оптицају, али ћемо детаљнију анализу обавити и објавити накнадно.
Сада истичемо само још један детаљ из филма, који се разликује од Данијелине недавне изјаве за „Недељник“:

Филм од 26. новембра 2020, Данијела Штајнфелд о силоватељу:
„Говорио ми је да ме жели још од 2010. године.“

Интервју од 26. јуна 2021, Данијела Штајнфелд о Лечићу:
„Покушавао је да има секс са мном још од новембра 2011. године.“


Да подсетимо, Лечић и Данијела упознали су се на снимању масовне сцене у серији „Вратиће се роде“, 2008. године. Од тада се нису виђали ни сарађивали, све до јесени 2011. године, када су започели блиску сарадњу на представи „Дневна Заповест“ у Београдском Драмском Позоришту, чија је премијера била у новембру 2011.
Да ли је спопадање почело 2010. или 2011. године? Остаје нејасно.

Погледајмо обе изјаве Данијеле Штајнфелд:

Принт скрин, извор: документарац „Зацели ме“, постављен 26. новембра 2020. године на гоогле дриве налога холдмеригхтфилм@гмаил.цом
 

Foto: Printskrin

Превод са енглеског: Говорио ми је да ме жели ... од 2010.

Напомена: У овој сцени, Данијела говори на енглеском и титл је на енглеском.

Принт скирн, извор: „Недељник“, објављен 24. јуна 2021. године

 

Foto: Printskrin
Како је филм од почетних 75 минута, спао на садашњих 74 минута?

Фестивали у Сарајеву и Палићу прошлог лета, као и Данијела на каналима филма, приказали су податке о филму „Зацели ме“ / „Холд Ме Ригхт“, који укључују и трајање: 75 минута. Мартовски фестивал у Београду, у априлу ове године, приказао је те исте податке о филму, са једином променом, и то у трајању: 74 минута.
Напомињемо да је разлика од 1 минута, за филм, врло значајна. Не сећамо се да се икада догодило да сам документарни филм или било који званични материјал филма, попут трејлера, претрпи накнадне промене. Чак не знамо ни за случај прекрајања играног филма. Документарни филм, који би требало да представља стварност, иако смо свесни да то није увек тако и да је аутор документарца креатор стварности и своје истине, свакако не би смео да буде материјал за кројење, посебно ако је садржај филма покренуо медије, узнемирио јавност и изазвао надлежне органе да покрену постпупак.

Принт скрин (лево), извор: Сарајево Филм Фестивал, август 2020.
Принт скрин (десно), извор: Палић Филм Фестивал, септембар 2020.
 

Foto: Printskrin


Принт скир, извор: Инстаграм страница “Холд Ме Ригхт Филм”, август 2020.
 

Foto: Printskrin


Принт скрин (лево), извор: Мартовски Фестивал Београд, април 2021.
Принт скрин (десно), извор: Дом Омладине, Мартовски Фестивал Београд, април 2021.
 

Foto: Printskrin

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)