ОГЛАСИО СЕ МИНИСТАР РУЖИЋ: Нема оправдања ни за злостављање, ни за заташкивање информација у Петници

Novosti online

26. 06. 2021. у 15:21

НЕМА оправдања ни за злостављање, ни за заташкивање информација, изјавио је министар просвете Бранко Ружић поводом оптужби за сексуално злостављање у Истраживачкој станици "Петница".

ОГЛАСИО СЕ МИНИСТАР РУЖИЋ: Нема оправдања ни за злостављање, ни за заташкивање информација у Петници

Фото Танјуг

Бранко Ружић je изјавио да Министарство просвете нема било какву улогу у раду "Петнице", с обзиром на то да је у питању самостална организација, односно удружење грађана на које се односе други прописи, али, наводи, "у случају злостављања деце сви у друштву је имамо".

- Моја обавеза као родитеља је да учиним све што могу да се заштити свако дете и жао ми је, пре свега, да иједно дете пати због неког појединца који себи дозволи овакве гнусне ствари - истиче Бранко Ружић, објављено је на сајту министарства.

Додаје да је једнако страшно што је неко одлучио да уништи доказе којима треба доћи коначно до правде.

Поводом најаве Заштитника грађана да ће се испитати и улога министарства у случају "Петнице", Ружић истиче да је ово прилика да упозна све, па и Заштитника грађана, да институционална веза између министарства и "Петнице" не постоји.

- Министарство није у улози да упућује децу у 'Петницу', нити је укључено у тај процес - каже министар, који додаје да "Петница" као удружење грађана не подлеже правним актима који важе за васпитно-образовне установе.

То не значи, према његовим речима, да министарство и он лично не подржава рад "Петнице" и све што је тамо осмишљено да се понуди деци као вид додатног образовања, посебно заинтересованима за науку и истраживање.

- Међутим, лично се надам, као и сви грађани Србије да ће се истрага изврштити до краја што пре и да ће одговорни бити санкционисани, јер је то интерес нашег друштва, а и једини пут и начин да 'Петница' не доживи репутациони дебакл већ катарзу и да настави да ствара врхунске научнике и истраживаче - закључује Бранко Ружић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)