ИВАНУША УПОЗОРИО: Питање тренутка када ће делта тип корона вируса стићи у Србију, могу да се заразе и они који су прележали COVID 19

Танјуг

25. 06. 2021. у 12:31

ДИРЕКТОР Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша истакао је данас да грађане не треба да брине да ли ће бити потребна трећа доза вакцине, већ како да се одмах вакцинишу.

ИВАНУША УПОЗОРИО: Питање тренутка када ће делта тип корона вируса стићи у Србију, могу да се заразе и они који су прележали COVID 19

Фото Танјуг

Ивануша је на панелу који је организовала компанија Хемофарм "Година промена - здравље, пандемија, поуке", навео да о трећој дози вакцине треба да мисле они који вакцине набављају.

Упозорио је и да је делта тип вируса проблематичнији јер се много брже шири и да је само питање тренутка када ће стићи у Србију.

- Прва доза вакцине штити 30 одсто, потребне су две дозе за заштиту. Они који су преболели корону могу делта вирусом да се заразе, ни они нису безбедни. Препоручујем да се људи вакцинишу што пре - казао је Ивануша.

Додаје да забрињава и то, што поред младих код којих је одазив на вакцинацију најмањи у нашој земљи, има и много оних изнад 50 година који нису вакцинисани.

Како каже, због пандемије вируса корона и рутинска вакцинација деце је постала проблем јер многи родитељи своју децу од почетка пандемије нису водили на вакцинацију, а то отвара могућност да имамо епидемије других болести - попут малих болгиња.

Ивануша у прилог томе да је вакцинација безбеднија од заражавање вирусом корона, каже да је око пет милиона доза вакцина употребљено до средине јуна, а да је забележено неколико стотина нежељених реакција, од којих само седам са озбиљним нус појавама које су лечене и излечене, односно нико од тих седам није преминуо.

Како је навео, и ова пандемија као сваки велики изазов показује рањиве тачке, које су слабости, а нарочито се показало од коликог је значаја здравље, солидарност и сарадња.

- Против пандемије се не можемо борити у ограниченој средини, већ на глобалном нивоу  - рекао је Ивануша.

Када је реч о Србији и борби са вирусом корона, Ивануша каже да се наша земља одлично снашла и приликом преласка на пандемски начин рада здравственог система, али и у набавци медицинског материјала који је за ту борбу био потребан.

- Ради се о ванредној ситуацији, не може све да буде идеално. Критике које су биле треба чути, али и схватити да у ванредној ситуацији не може све идеално да функционише - казао је Ивануша.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)