ДАНАС ПОЧИЊЕ МАЛА МАТУРА: 11 одсто више места него ђака

Танјуг

23. 06. 2021. у 08:25

ОД данас и наредна два дана осмаци полажу малу матуру, која данас почиње тестом из српског језика и књижевности, то јест матерњег језика, а у Министарству просвете за Танјуг кажу да ученици не треба да брину и да је ове године 11 одсто више места у школама у односу на број ђака у овој генерацији.

ДАНАС ПОЧИЊЕ МАЛА МАТУРА: 11 одсто више места него ђака

Фото Милена Анђела

Око 68.280 будућих средњошколаца планира да изађе на овогодишњи завршни испит, а због епидемиолошке ситуације, у учионици је дозвољено присуство до 12 ученика, уз два дежурна наставника.

За оне школе у чијим одељењима је до 50 ученика 8. разреда, биће омогућено полагање у великим просторијама, попут фискултурних сала, рекао је данас за Танјуг помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање Милан Пашић.

Након теста из матерњег језика, у четвртак следи тест из математике и у петак комбиновани.

Сваки тест садржи 20 питања подељена на три нивоа - основни средњи и напредни, а питања ће бити отвореног и затвореног типа.

Отворена питања су када ученици дописују одговоре, а затворена кад већ имају понуђен одговор.

Министар просвете Бранко Ружић раније је најавио да ће овогодишња мала матура имати више питања затвореног типа.

Пашић подсећа да су збирке тестова изашле у јануару, те да су ученици имали довољно времена за припрему и изражава уверење да ће сви они имати прилику да покажу стечена знања.

 - Када смо анализирали пробну малу матуру у априлу, увидели смо да нису уочена одступања у односу на претходне године. Не треба стварати неку додатну тензију, а за ученике који имају здравствене проблеме, постоје здравствене комисије - рекао је Пашић.

Каже и да је бенефит у односу на прошлу годину тај што наставници не знају којим ученицима прегледају, као и да се сваки задатак на тесту прегледа два пута.

 - Уколико настану два различита одговора, ту је супервизор који ће донети одлуку који је одговор тачан - прецизирао је Пашић.

У недељу, 27. јуна, ученици ће моћи да виде прелиминарне резултате на сајту Моја средња школа и истог дана моћи ће да изврше електронску жалбу, приговор првостепеној комисији на одређени задатак.

Након тога у уторак, 29. јуна, заседа другостепена комисија, а у петак ће бити објављени коначни резултати.

У суботу и недељу креће попуњавање листе жеља.

Пашић каже да је највеће интересовање за медицинске, електротехничке школе и гимназије, а ове године оформљен је нови профил - техничар оперативне форензике у школама у Крушевцу и Суботици.

 - Ту су и дуални профили којих има 52, међу којима пет нових, тако да ученици имају велику могућност избора приликом уписа листе жеља - нагласио је Пашић.

Мала матура садржи укупно 40 бодова, по 13 је распоређено на матерњи језик и математику, а 14 на комбиновани тест.

Министарство просвете послало је допис свим школама да се у наредним данима, због високих температура, обезбеде довољне количине воде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)