ДЕЧАК КОГА ЈЕ УЈЕО ПОСКОК СЕ ОПОРАВЉА: Лекар открива шта не смете да радите ако вас уједе отровница

Новости онлине

21. 06. 2021. у 18:28

ДЕЧАК Ц. А. (14) из Северне Македоније кога је 20. јуна у Јелашничкој клисури код Ниша ујео поскок за образ, опоравља се добро од уједа отровнице у Унивезитетско клиничком центру у Нишу.

ДЕЧАК КОГА ЈЕ УЈЕО ПОСКОК СЕ ОПОРАВЉА: Лекар открива шта не смете да радите ако вас уједе отровница

Фото: Јутјуб/Entertainment Tonight/Django Egzotik

Дечак је после уједа примио серум антивиперинум на који је добро одреаговао и његово стање је стабилизовано.

- Дете је хоспитализовано на Киници за дечју хирургију и ортопедију УКЦ Ниш и потпуно је добро. Оток очних капака због кога му је било затворено око се повукао и још је блажи је на образу, сви параметри су му уредни и клинички и лабораторијски - потврдио је др Миодраг Врбић директор Инфективне клинике у Нишу.

Он каже да је након уједа најбитније што пре доћи до здравствене установе како би се утврдило да ли је у питању отровница и како би пацијент примио серум против змијског отрова.

- Ако неког уједе змија најбитније је имобилизовати екстремитет неком граном, дашчицом или ако је у питању зглоб, мајицом или неком марамом. Најчешћи су уједи за руку и ногу, не рачунајући овај последњи случај, па је битно имобилисати их да се не покрећу и отићи што пре у најближу здравствену установу. Може локално да се неким дезифицијенсом испрска рана И превије газом или било којом чистом тканином, али никако не треба подвезивати рану, заустављати крвоток и исисавати крв. Битно је доћи до лекара што пре. Пожељно је у року од сат, два али у сваком случају најбрже што је могуће - објашњава др Врбић.

Ујед отровнице изазива локалне реакције као што су оток, црвенило и помодрелост која може да се прошири на цео екстремитет, али те локалне рекације нису толико битне као системске реакције организма које су њаозбиљније.

- Ту прво може доћи до једног стања колапса: болесник као да је у шоку, кожа је хладна, бледа, рад срца је убрзан, дисање је отежано. Веома брзо могу да откажу бубрези али најозбиљнију претњу чине антикоагуланси који су присутни у змијском отрову. Они буквално спречавају згрушавање крви и изазивају крајње консеквенце које могу да буду и леталне. То су крварења која могу да настану и у мозгу, што је овисно од обиму може бити и фатално - објашњава др Врбић.

Он истиче да ситуација може бити посебно опасна ако је ујед у близини крвног суда или је погожен сам крвни суд. Имобилизација на месту уједа се ставља баш зато да се отров не би брзо ширио јер када је у ткиву, он се полако шири али ако се погоди директно крвни суд он тог момента проциркулише целим телом. У случају последњег уједа у образ није постојао тај ризик да тако брзо оде у цео организам јер више има ткива.

- Када стигне пацијент, прво проценимо да ли је заиста у питању отровница. Ако је велика, обично је неотровни смук И ту се спроводи само неки конвенционални третман И осервација 24 часа. Да ли је у питању отровница може се закључити И према ширини места уједа јер ако је ширина преко једног центиметра и више то је вероватно смук, а ако кажу и да је била велика змија, онда је додатна потврда. Код неотровних, нема црвенила, па модрила и израженог отока на месту уједа. Ако тога има онда се вероватно ради о отровници. Постоји процедура давања антивиперинум серума који садржи припремљена антитела која су животињског порекла и могу да изазову алергијске рекције. Зато су нужне мере опрезности. Дају се прво разблажене минималне количлине серума у подлактицу па се прати каква је реакција са појачањем концентрације да би се онда пуна доза дала у глутеални мишић. Дају се антибиотици који добро делују на анаеробне бактерије, антихистаминици, кортикостероиди, надокнађује се течност, утврђује се какав је коагулациони статус како би се спречила крварења - објашњава др Врбић.

Рекације на отров код деце могу бити теже

Др Врбић каже да деца нису угроженија од одраслих у смислу начина на који делује змиски отров али да се логички може закључити да одређена количина отрова на мању масу може озбиљни је да делује.

- Деца имају још неразвијен адекватан имунитет, али овде се не ради о класичном имунском одговору. У принципу сви механизми на које делује змијски отров у принципу нису овисни о степену развоја имунитета који се једино у деце разликује него код одраслих. Сигурно је да би могло брже да дође до дехидратације јер деца имају мању масу. О томе нема литерарних података али може се закључити да одређена количина отрова на мању масу сигурно да може озбиљније да делује. Кад змија отровница уједе неког има 100 килограма и дете које има 20 килограма, вероватно рекација може да буде бурнија. Као такво литерарно није постављано то питање, али логички постоји оправданост да може да буде теже - наводи др Врбић.

Није било смртног исхода више од три деценије

На нишкој Инфективној клиници годишње имају десетак случајева уједа змија, али висе од три деценије није забележен ниједан смртни случај

- Не памтим смртни исход близу 35 година колико се бавим овим послом.Пре неколико година је био један изузтено тежак случај студента који је имао естремна крварења на свим телесним отворима али се све добро завршило - додаје др Врбић. Он каже да у УКЦ Ниш има довојлно серума против змијског отрова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)