ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА: Забринути смо због све чешћих забрана долазака расељених верника да посећују светиње и гробља

Танјуг

20. 06. 2021. у 19:06

ЕПАРХИЈА рашко-призренска саопштила је данас да је озбиљно забринута због све чешћих случајева у којима се верницима, расељенима на простору централне Србије, забрањује да посећују светиње и гробља, као и да учествују у црквеним прославама на Косову и Метохији.

ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА: Забринути смо због све чешћих забрана долазака расељених верника да посећују светиње и гробља

Фото П. Милошевић

Епархија је на свом налогу на Твитеру оценила да "најновији у низу инцидената", када су верници пореклом из села Мушутишта најпре пуштени да пређу административни прелаз Јариње, а потом принуђени да напусте Косово и Метохију, показује повећани степен кршења елементарних верских права, слободе вероисповести и слободе кретања на темељу етничке и верске припадности.

Како је додала, у овом случају реч је о директном кршењу Закона о верским слободама који својим чланом 7А даје гаранције да неће постојати произвољна забрана за улазак на КИМ посетиоцима цркава и манастира СПЦ.

- Од прошле недеље, када је једна група верника спречена да уђе на КиМ, ова ситуација се поновила јуче ујутро, када су верници пореклом из села Мушутишта, најпре пуштени да пређу административни прелаз Јариње, да би потом од стране косовске полиције били принуђени да напусте КиМ - навела је Епархија на Твитеру.

Епархија је нагласила да је ова група верника требало да посети неколико светиња СПЦ на КиМ и да данас, на Тројичин дан, учествује литургији, која је била заказана на рушевинама манастира Св. Тројице код Мушутишта, општина Сува Река, који је порушен након завршетка рата 1999. године.

Аутобус са 50 верника из централне Србије који су кренули на Задушнице и посете храмове српске православне цркве на Косову и Метохији, враћен је у суботу ујутру из Косовске Митровице за Београд, саопштио је раније директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)