ЧЕКАЊЕ САТИМА У РЕДУ ЗА ПАСОШ: Испред полицијских станица гужве због повећаног броја захтева за издавање личних докумената

Д. Б. М.

19. 06. 2021. у 09:11

ИЗРАДА нових биометријских пасоша поново је постала мора за грађане којима је истекао рок важења старог. Испред полицијских станица на десетине људи сатима чека у реду за документа. Гужва је од зоре до мрака. Прошлогодишње одлагање путовања и епидемија направили су уско грло на шалтерима МУП Србије, а термини за онлајн заказивање су готово свуда попуњени за наредних месец дана.

ЧЕКАЊЕ САТИМА У РЕДУ ЗА ПАСОШ: Испред полицијских станица гужве због повећаног броја захтева за издавање личних докумената

Београђани испред ПУ Стари град / Фото П. Милошевић

Редови су у петак били испред ПС Чукарица и ПС Стари град у Београду. Већина грађана је одустала од заказивања преко портала е-управе и чекања у виртуелним редовима. Дошли су рано ујутру у нади да ће успети да убрзају тај поступак и да без заказивања предају документа.

- До пре неколико дана нисам ни знала да ми је пасош истекао. Тек кад смо одлучили да идемо на летовање сачекао ме је тај проблем. Покушала сам да закажем преко е-управе. Први слободан термин је био 15. јула, а ми намеравамо да путујемо за десетак дана. Неколико пута сам долазила овде и одустајала због велике гужве. Данас сам устала "у цик зоре" и успела - каже нам Јелена Р., коју смо затекли на излазу из зграде ПС Чукарица у Љешкој.

Младић који је слушао разговор, окренуо се према нама и рекао:

- Чекам већ неколико сати и ко зна докле ћу још. Дошао сам да подигнем пасош, на време сам се пријавио преко портала, предао документа у свом термину, али изгледа да не могу да избегнем чекање. Особље нам говори да је програм у коме раде превише спор. Ни њима није лако. Раде у ванредним условима.

Већина људи признаје да се вађења пасоша машила у последњи час. Тек кад су схватили да ће моћи да оду на жељену дестинацију са потврдом о вакцинацији или PCR тестом приметили су да им недостаје - важећи пасош.

- Планирам да посетим родбину у Истри, нисам их видела две године - каже Милица. - Делимично сам и ја одговорна што сам овде, јер се нисам на време пријавила. Прошле године кад су биле строже мере нисам ни помишљала на путовања. У последњи час сам проверила важност путне исправе.

Међу онима који су чекали било је много родитеља са малом децом.

- Довлаче децу да би ушли преко реда - прокоментарисала је пунија жена, док је марамицом брисала грашке зноја са чела.

Грађани су негодовали кад год би неко ушао преко реда. Нагађали су ко је ушао јер има заказано, а ко преко везе. Нису били сентиментални ни према старијима, ни болеснима, иако је у петак био тежак и спаран дан. Слична ситуација била је и на Обилићевом венцу, где се налази огранак ПС Стари град.

ОТВОРЕНО 90 НОВИХ ШАЛТЕРА

У ПРВОЈ половини овог месеца у односу на исти период 2019. године, број захтева за издавање личних докумената, пасоша и личних карата грађана већи је за 40 одсто - наводе у МУП. - Од почетка месеца дневно се подноси око 10.000 захтева, а осим тога свакодневно око 8.500 грађана дође у полицијску станицу да подигне лична документа. Ради убрзања процеса, повећан је број шалтера са 390 на 480.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)