КАКО СУ БУРИ СТРАДАЛИ ОД БРИТАНАЦА ЗБОГ РЕЗЕРВИ ЗЛАТА: Предавање Данила Копривице на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Ј. С.

18. 06. 2021. у 08:59

ПРЕДАВАЊЕ Данила Копривице на тему "Суочавање с прошлошћу: Досије Бури" може се погледати на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

КАКО СУ БУРИ СТРАДАЛИ ОД БРИТАНАЦА ЗБОГ РЕЗЕРВИ ЗЛАТА: Предавање Данила Копривице на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Фото: КЦНС

Предавање је посвећено данас мало познатом сукобу Британске империје и Бура или Африканера, како се данас чешће називају потомци европских протестантских колониста.

- Ово је прича о покушају холандских и немачких досељеника али и француских Хугенота да организују живот у самосталним републиканским државама на тлу данашње Јужноафричке Републике – рекао је Копривица на почетку предавања.

Бури су народ слободарског духа и традиције, оснивачи републиканских држава које су почивале на робовласничком систему. Крајем 19. века Бури су водили два рата против британске инвазије. Разлог за вођење рата је било проналажење тада највећих резерви злата на свету, а  тадашњи светски монетарни систем почивао је на британској фунти.

Данас се Бурима називају претежно потомци оних пионира који су превалили Велики пут (Groot Trek), док се људи истог корена који су остали у данашњем Кејпу називају Африканерима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)