ЗАЈЕДНИЧКО ИНВЕСТИРАЊЕ У ПРОЈЕКТЕ: Проширује се привредна сарадња Србије са Мађарском

Р. Ш.

16. 06. 2021. у 21:01

У КИКИНДИ је у среду представљен Споразум о сарадњи између Трговинске и индустријске коморе Будимпеште и Привредне коморе Србије, чиме су партнери из Мађарске почели тродневну посету нашој замљи.

ЗАЈЕДНИЧКО ИНВЕСТИРАЊЕ У ПРОЈЕКТЕ: Проширује се привредна сарадња Србије са Мађарском

Фото: Град Кикинда

Документ о сарадњи коморе из Мађараске и Регионална привредна комора Севернобанатског управног округа потписале су прошле године, у јеку пандемије, и тако потврдиле сарадњу која траје више од 15 година. Сада је споразум проширен.

- Највећи извоз годинама имамо у Мађарску, увоз је солидан, али вишеструко мањи. Сада можемо да очекивујемо нове инвестиције и бољи пролазак и улазак на мађарско тржиште. Будимпешта је велико тржиште, са 2,5 милиона становиника. Отварају нам се и могућности за нове инвестиције, па смо са руководством француског “Мекафора” разговарали о проналажењу партера на мађарском тржишту - наводи Тибор Хорват, директор коморе Севернобанатског управног округа.

И Ђерђ Терек, председник Мађарско-српске трговинске и привредне коморе сматра да заједнички могу да се реализују нови пројекти и тако да јача економска сарадња две земље.

- Најважније да радимо са српским предузећима, да она могу да послују у Мађарској, али и да мађарска предузећа могу да раде у Србији- каже Терек.

Споразум омогућава заједничко конкурисање за средства из фондова ЕУ, а заједнички пројекти могу се финансирати из буџета обе државе као и локалних самоуправа, а за наше градове и општине врло је интересантна комунална област.

- Ми смо делегирали одређене идеје, највише о комуналној инфраструктури- истакао је градоначелник Кикинде Никола Лукач.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)