Уклањање бора

Промо

17. 06. 2021. у 09:02

Боре су линије које се развијају на вашој кожи како старите. Старење је свакако природан процес који морамо да прихватимо те је и појављивање бора природан процес.

Уклањање бора

Етерна

Било да се ради о линијама насталим због мрштења или смејања, стварање бора је неминовно али да ли на њих може да се утиче и да ли могу да се ублаже поставља се питање већ вековима у назад. Боре нису штетне и многи људи их прихватају као део одрастања. Међутим, не осећају се сви тако и многи људи желе третман како би њихова кожа изгледала млађе.

Свако добија боре како стари. Неки људи имају фине наборе на кожи, не толико видљиве, а неки пак, дубоке бразде, које су јако видљиве. Боре се обично развијају на местима где је кожа изложена сунцу. Лице, врат и задњи део руку места су на којима ћете вероватно видети боре. То је зато што су то подручја која се стално суочавају са сунцем. Старост коже зависи од генетике и типа коже, али на њу утиче и то да ли пушите или не и колико штитите кожу од сунца. Људи који пуше и они који се сунчају чешће развијају боре. Ако имате светлу кожу, већа је вероватноћа да ћете имати боре него неко ко има азијску или црну кожу.

Етерна

 

Постоји више третмана за уклањање бора. Најчешће се користе креме против бора и гелови против бора, и то је најједноставнији третман против бора. Такође, ту је и хемијски пилинг који има за циљ побољшање и заглађивање текстуре коже на вашем лицу, и помаже у смањењу бора. Овде се користе разне хемикалије за уклањање оштећених спољних слојева коже, након чега тело производи нови слој коже. Хемијски пилинг се креће од благих хемијских пилинга, до дубљих хемијских пилинга.

Могу се, такође, користити и дермоабразија и микродермоабразија. Дермоабразија је процедура код које се горњи слојеви коже уклањају ручним механичким инструментом. Ово заглађује површину коже и током наредних недељу дана расту нове ћелије коже и кожа зараста. Углавном се користи за линије око уста. За овај поступак може се дати локални анестетик или лекар може користити инјекцију против болова која се назива нервни блок. Дермоабразија понекад може проузроковати промене у боји коже, ожиљке и инфекције. Као и код пилинга, што је већа дубина третмана, то је већи ефекат, али већа је шанса за нежељене ефекте попут ожиљака. Ако имате дубоке боре, поступак можете поновити након шест до 12 месеци. Микродермоабразија користи мале кристале или друге грубе и зрнасте материје које се наносе на кожу дувањем. Они утичу на структуру површинског слоја коже, чинец́и је да изгледа глатко. Микродермабразија се може вршити без анестетика.

Етерна

 

Најзахтевнија је процедура ласерског обнављања коже. Ласерско обнављање површине је поступак који користи ласерски инструмент попут штапића за уклањање горњих слојева коже. Понекад се назива и „ласерским пилингом“, јер уклања старе ћелије коже како би се откриле новије, млађе ћелије. Пошто се у техници користи ласер, дерматолог има прецизну контролу над дубином третмана, умањујући компликације на околно ткиво. Ласерско обнављање површине делује првенствено тако што уклањања горњи слој наборане коже. Такође загрева слојеве испод како би подстакао производњу колагена, који стимулише кожу у пределу који се третира да зарасте са глаткијим, равномернијим изгледом. После процедуре, кожи треба од 8 до 21 дана да се опорави.

Једна од најстаријих процедура, која може имати и нежељене ефекте, јесте класично затезање. Естетска хирургија може помоћи у смањењу дубоких бора и опуштености коже. То значи да се врши операција затезања коже. Ово ће кожу на лицу учинити глаткијом. Ова се операција назива фејс-лифтинг. Такође се може подићи и затегнути кожа на врату. За разлику од других процедура овде је неопходно сачекати од 6 до 9 месеци да се види какви су резултати, а они неки пут могу бити неодговарајући, односно, може се добити "пластично лице" које нема гримасе, односно, изгледа као "маска". Стога се са овом процедуром треба бити нарочито опрезан, јер може довести до неприродног изгледа лица, за разлику од осталих процедура.

Етерна

 

Др Тања Раденков је специјализант пластичне, естетске и реконструктивне хирургије. Магистрирала на Медицинском факултету Универзитета у Београду. Власница првог центра за едукацију лекара и стоматолога на пољу естетске медицине, акредитованог од стране Здравственог савета Србије. Сертификовани предавач и едукатор из области: хијалуронских филера, неуромодулатора, крвне плазме и нити, мезотерапије и хемијских пилинга, колаген стимулатора и силует софт нити. Од 2013. године ради као лекар у Градском заводу за хитну медицинску помоћ. Добитница бројних признања, међу којима су Награда Унивезитета у Оксфорду за најбољу медицинску праксу 2017. Године за трансплантација косе, пресађивање косе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)