ВАКЦИНА ИМА, АЛИ НЕМА КО ДА ИХ ПРИМИ: Иако су предузете све мере да што брже постигнемо колективни имунитет, још ни половина није заштићена

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

16. 06. 2021. у 09:00

ОД почетне супериорне позиције - да буде трећа земља у целој Европи која је започела вакцинацију против ковида, да све време има залихе вакцина, и да уз све то још може и да се бира, Србија је за мање од пола године доспела у парадоксалну ситуацију: да има више цепива него заинтересованих да заврну рукав?!

ВАКЦИНА ИМА, АЛИ НЕМА КО ДА ИХ ПРИМИ: Иако су предузете све мере да што брже постигнемо колективни имунитет, још ни половина није заштићена

Фото З. Јовановић

У многим другим, чак и развијенијим земљама, грађани стрпљиво чекају да дођу на ред, јер вакцина нема, а код нас се из дана у дан смањује број оних који долазе на вакциналне пунктове, иако се имунизација, како би се грађанима што више олакшало, обавља и без претходног заказивања.

Набавком чак четири различите антиковид вакцине, и то у значајним количинама, Србија је имала све шансе да "освоји" бедем од бар 70 одсто пелцованих, што је доња граница за колективни имунитет. Били смо први у региону, други у Европи и седми у свету по обухвату вакцинацијом, а сада смо пали на осмо место у Европи. Стигли смо до 33 одсто потпуно вакцинисане популације. Мађарска, која је масовну имунизацију започела после нас, са укупно датих 9.424.351 дозу, готово четири милиона више него што је апликовано у Србији, заштитила је 42,1 одсто популације. Они су на 100 становника досад дали 97,56 доза, а ми 72,83. Британија, прва земља у Европи која је почела имунизацију, и од које нас је делила само још Швајцарска, у тренутку када смо давали прве дозе, досад је утрошила чак 71.672.208 вакцина и потпуно имунизовала 45,1 одсто становништва.

Они који се сада из Русије, Италије, Француске и још многих земаља распитују како могу да приме цепиво у Србији, ни би разумели ни најопширније елаборате о томе како смо из одличне стартне позиције, са уговореним испорукама вакцине, које нису могле да обезбеде у то време ни неке од најмоћнијих земаља у свету, стигли до тога да вакцину малтене више нико неће.

Утисак Зорана Гојковића "да су наши грађани вакцинацију ставили ад акта", дели и вирусолог Миланко Шеклер из Ветеринарског института у Краљеву:

- Вакцинација скоро да стоји, врло је лоша структура вакцинисаних - каже др Шеклер. - Добро је што су вакцинисани старији, мада су они мање активни, не иду на журке, али су млади радно активни и ту фали вакцинације. Чиле је имао готово 47 одсто вакцинисаних када је укинуо скоро све мере, а сада је тамо поново закључавање. Новим мерама у Србији, којима је "вирус одушевљен", на које бих да сам ја вирус рекао "јупи, супер", само је легализовано оно што се већ дешавало - свадбе су трештале, свуда је све нормално радило.

Око 47,5 одраслих који су примили бар једну дозу вакцине нису довољна баријера да заустави корону, и епидемиолози потврђују да се не би изненадили ако би опет дошло до пораста броја новоинфицираних. И до тог процента стигли смо уз значајан замајац - увођење стимулације од 3.000 динара за сваког ко је до 31. маја примио бар једну дозу вакцине. Најава председник Александар Вучића да ће вакцинисани добити новчану стимулацију, у мају је очигледно утицала на број вакцинисаних - па је просек подигнут на 35.852 вакцинисаних дневно. То је био други "адут" да се масовно крене ка пунктовима, пошто смо први позитиван "стампедо" имали дан након што је председник Вучић примио прву дозу. Премијерка Ана Брнабић саопштила је да је дан касније, водећи се примером председника, рукав заврнуло чак 80.000 грађана.

Новости

Према званичној евиденцији Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" у марту је рекорд био 62.266 за дан, у априлу 81.529, а у мају 64.383.

И уз те повремене амплитуде у имунизацији дефинитивно имамо осеку: у марту је дато 3,3 милиона доза, у априлу 1,08, у мају 1,03 милиона вакцина. То је делом и природно јер се смањује број невакцинисаних, али одзив на имунизацију је, ипак, подбацио и очекивања стручњака и озбиљност ковида од којег је у Србији досад према званичној евиденцији досад преминуло 6.976 људи. У уторак је вирус потврђен код 132 на 10.621 тестирану особу, преминуло је шесторо оболелих од ковида, а на респираторима је 20 пацијената.

НОВИ СОЈЕВИ УБРЗАЛИ ЗАРАЗУ

ГЕНЕРАЛНИ директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус рекао је у уторак да за окончавање пандемије заједнички циљ мора бити вакцинација најмање 70 одсто светске популације у наредних годину дана. За то ће бити потребно 11 милијарди доза вакцине.Тедрос је рекао да доступни докази указују на то да су нове варијанте вируса значајно повећале пренос на глобалном нивоу, посебно у областима са ниским стопама вакцинације. Нагласио је да се вирус тренутно креће брже од дистрибуције вакцина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)