ДОКТОР ШЕКЛЕР НЕЗАДОВОЉАН ЗБОГ ПОПУШТАЊА МЕРА: Да сам корона рекао бих: "Јупи"

Novosti online

15. 06. 2021. у 08:43

ВИРУСОЛОГ Миланко Шеклер изјавио је да не разуме ново попуштање мера.

ДОКТОР ШЕКЛЕР НЕЗАДОВОЉАН ЗБОГ ПОПУШТАЊА МЕРА: Да сам корона рекао бих: Јупи

Фото: Принтсцреен/РТС

- Да сам коронавирус, рекао бих "јупи", "супер" - истакао је Шеклер за РТС.

Он је додао да ће вирус да настави да циркулише међу популацијом.

Подвукао је да младе треба мотивисати на вакцинацију неким стварима које их највише занимају у овој фази живота.

Предложено укидање мера

Након састанка чланова Кризног штаба за сузбијање заразне болести ковид-19 јуче је договорено да Влади Србије предложи додатно попуштање пет притвепидемијских мера.

Нове мере важиће од среде јер неке измене захтевају седницу Владе Србије.

Мере које се односе на дезинфекцију, ношење маски и држање дистанце остају на снази.

Продавнице

Прва мера односи се на продавнице, односно прехрамбене објекте. Они ће, према предлогу, моћи да раде 24 сата без ограничења, као у време пре епидемије.

Кафићи

- Угоститељски објекти који су на отвореном имају неограничено радно време, док у затвореном радно време је ограничено до 1.00 сати. У овим објектима од сада је дозвољена и музика, што је додатна релаксација - рекао је покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић.

Спортски догађаји

На састанку чланова Кризног штаба расправљано је и о спортским догађајима. С тим у вези, донели су одлуке које нису једнаке за отворене просторе, односно стадионе, и за затворене, попут спортских хала.

- Што се тиче спортских догађаја, препорука Кризног штаба Влади Републике Србије јесте да се дозволи и присуство публике на стадионима и то са капацитетом до 50 одсто попуњености, а у халама, тј. затвореним просторима биће до 30 одсто капацитета. Наравно, уз све противепидемијске мере - рекао је Гојковић.

Окупљање људи

Према његовим речима, релаксиране су мере и када је у питању окупљање људи. У затвореном и отвореном простору, од сада ће моћи да буде до 500 особа.

- Ако је објекат могао да прими 1.000 људи, сада може 500. Ако је могао раније 200, може 100. Релаксирамо и мере у вези са школарцима и њиховим ваннаставним активностима - рекао је Гојковић.

Матуре и екскурзије

Једна мера ће се посебно допасти ученицима који су жељни екскурзија.

- Релаксирамо и рекреативну наставу за основце, средњошколце и високо образовање и екскурзије које се организују у оквиру њихових наставних активности. Наравно уз сагласност министарства просвете.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)