ЗА "БЕСМРТНИКЕ" 57 КАНДИДАТА: Завршена прва фаза избора нових чланова САНУ, неки академици траже одлагање

Љ. Бегенишић

12. 06. 2021. у 10:18

ПРВА фаза изборног процеса у Српској академији наука и уметности је завршена - осам одељења послало је предлоге за дописне, редовне и иностране чланове.

ЗА БЕСМРТНИКЕ 57 КАНДИДАТА: Завршена прва фаза избора нових чланова САНУ, неки академици траже одлагање

Скупштина САНУ заказана је за 4. новембар

Председништво САНУ саставило је коначан списак имена о којима ће се гласати на Изборној скупштини, заказаној за 4. новембар. Пред академицима ће се наћи укупно 37 имена кандидата за дописне чланове, 14 за редовне и шест за иностране чланове.

Како Статут САНУ налаже, имена кандидата ће јавности бити позната почетком септембра, када ће на увид бити дати и реферати о њима.

Међутим, јавности је већ познато да је Одељење медицинских наука за редовне чланове предложило лекаре Горана Станковића, Белу Балинта и Марка Бумбаширевића, а за дописног члана Гордану Коцић. Одељење историјских наука за дописне чланове предложило је Љубомирку Кркљуш, Маријану Вицо, Бојану Крсмановић и Драгана Богетића и арехеолошкињу Весну Бикић.

Новоформирано Одељење уметности подршку за дописне чланове дало је режисерима Дејану Мијачу и Слободану Шијану, сценографу Миодрагу Табачком, архитекти Боривоју Стојкову, вајару Мрђану Бајићу, фотографу и графичару Бранимиру Карановићу, архитекти Петру Митковићу и композиторки Александри Вребалов.

Део академика незадовољан је изборним процесом и сматра да би изборе требало одложити за годину дана, а то време искористити за решавање проблема. Потребно је, како тврде, укинути клаузулу о максималном броју чланова по одељењу (нumerus clausus) која прописује да их може бити највише 25 и друго - Скупштини Академије вратити главну улогу у овом процесу.

- Numerus clausus је на штету квалитетних научника који не могу да добију прилику да буду академици. Квоте су вештачке, и због њих се бира између једнако квалитетних кадрова. То би било као да бирате између Николе Тесле и Милутина Миланковића јер не могу обојица да буду чланови јер је одељење попуњено - сликовито појашњава један од наших саговорника из САНУ.

Ова клаузула највише штете наноси лекарима, пошто на одељењу за медицинске науке може да буде највише 25 чланова, а сада их је 23. Део академика сматра и да је САНУ превише децентрализована, те да је потребно да Скупштина поврати главну улогу, из које је потиснута због различитих комисија и поткомисија.

КОНКУРЕНЦИЈА

ОДЕЉЕЊЕ језика и књижевности за дописне чланове предложило је теоретичара и професора Миодрага Лому, књижевника Михајла Пантића и књижевног историчара Миливоја Ненина. На Одељењу друштвених наука у изборну трку улазе: Драгољуб Ђорђевић, Бојан Јовановић, Илија Марић, Мирјана Рашевић и Снежана Смедеревац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)