КОРАК ПО КОРАК: Како да набавите дигитални зелени сертификат са којим можете да путујете у иностранство

В.Н.

12. 06. 2021. у 15:22

ГРАНИЦЕ земаља у Европи, али и широм света полако се отварају, што је свакако обрадовало све суграђане којима деца живе негде у иностранству.

КОРАК ПО КОРАК: Како да набавите дигитални зелени сертификат са којим можете да путујете у иностранство

Фото Танјуг

После више од годину дана, баке и деке могу отићи у посету својим унуцима, деци и драгим пријатељима. Међутим, за улазак у другу земљу, за све који су се вакцинисали потребан је дигитални зелени сертификат. Он представља обједињену потврду којом се доказује да ли сте примили вакцину против ковида 19, да ли имате резултате тестирања на заразну болест SARS-CoV-2 или сте прележали корону.

 КОРАК 1

Дигитални зелени сертификат је потврда која је електронски печатирана и као таква не може бити фалсификована нити злоупотребљена. Осим личних података име, презиме, ЈМБГ, пол и број пасоша, сертификат садржи податке да ли је особа вакцинисана, број примљених доза, као и датум примања прве и друге дозе.

 КОРАК 2

Да бисте добили дигитални зелени сертификат, потребно је да будете регистрован и пријављен корисник портала еУправа. Након што се пријавите, показаће вам се зелено дугме "покрени услугу". Потребно је да кликнете овај тастер, проверите ваше податке, потврдите имејл адресу и за неколико минута послаће вам се сертификат на електронску адресу који сте навели.

 КОРАК 3

Уколико немате регистрован налог на порталу "е-управа", у горњем десном углу у падајућој листи одаберите опцију "регистрација". Затим одабрати регистрацију корисничким именом и лозинком. Унесите адресу електронске поште, која ће убудуће представљати ваше корисничко име, као и лозинку коју ћете користити.

 КОРАК 4

Приликом регистрације морате да приложите скениран, фотографисан или очитан лични документ са сликом, који ће вам касније бити потребан и за дигитални зелени сертификат.

 КОРАК 5

Очитавањем QR кода на дигиталном зеленом сертификату добијају се следећи статуси - за вакцинацију зелена боја, уколико су примљене прва и друга доза вакцине. Затим за резултате PCR и антигенског теста зелена боја, ако су ови урађени у последња 72 сата и притом су негативни, као и за резултат серолошког теста зелена боја ако је урађен у последњих шест месеци за вакцинисане особе, односно два месеца за невакцинисане. Уколико је IgG параметар позитиван, очитавају се и ови резултати.

 КОРАК 6

Дигитални зелени сертификат је бесплатан, можете га одштампати или га имати на телефону у форми електронског или мобилног документа. Сваки регистрован корисник портала "е-управа" може да га добије искључиво за себе. Свако од чланова породице мора да се самостално региструје на овом порталу и покрене ову услугу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)