ИНДИЈСКИ СОЈ КОРОНЕ У РЕГИОНУ: На скупу о здрављу директор СЗО Клуге упозорио да борба са ковидом није готова

Б. Р.

08. 06. 2021. у 11:00

БОРБА са короном још није завршена иако су епидемиолошки показатељи добри. Са 162 нова случаја инфекције за дан на 8.552 тестираних примичемо се циљу - мање од 100 заражених дневно. Чињеница да је индијски сој вируса, за који се сумња да заобилази имунитет стечен и вакцинацијом и прележаним ковидом, потврђен је и у Македонији, а одраније и у готово свим земљама у окружењу - Словенији, Хрватској, Мађарској, Аустрији, код епидемиолога продубљује опрез.

ИНДИЈСКИ СОЈ КОРОНЕ У РЕГИОНУ: На скупу о здрављу директор СЗО Клуге упозорио да борба са ковидом није готова

PCR тестирање на грчкој граници / Фото АП

Да ни цела Европа још није добила битку против вируса корона објавио је у понедељак и др Ханс Клуге, директор Светске здравствене организације за Европу, на видео-конференцији Roadmap for Health in Western Balkans 21-25 на којој је учествовао и министар здравља Србије др Златибор Лончар.

Директор СЗО рекао је да сада све земље Старог континента морају бити солидарне и заједнички радити на убрзаној и широкој имунизацији грађана, док је европски комесар за проширење и суседство Оливер Вархељи истакао да након пандемије, у јавном здрављу али и у свим другим областима више ништа неће бити исто. Вархељи је најавио и програм подршке здравственим системима земаља Југоисточне Европе у вредности од 28 милијарди евра, до 2025. године, у циљу превазилажења последица пандемије и додатног унапређења.

Битку са короном у Србији је у понедељак изгубило још седам пацијената, док је на респираторима 28. Иако и овај трећи талас короне дефинитивно посустаје, лекари упозоравају да је опрез још неопходан, а нарочито повећање обухвата вакцинацијом.

ДВЕ ТРУДНИЦЕ ПОЗИТИВНЕ

ОД почетка овог месеца у Клиници за гинекологију и акушерство КБЦ "Др Драгиша Мишовић" порођене су две ковид-позитивне труднице, потврдила је у понедељак начелница др Слађана Михајловић.

- Зато што и даље имамо ковид-позитивне, труднице морају да се чувају, да користе све заштите. Наравно, ми апелујемо да се вакцинишу - рекла је др Михајловићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)