ПОДМУКЛА ИНТЕРНЕТ ПРЕВАРА У СРБИЈИ: Е-маил који би свакога уплашио - ево како функционише и шта да урадите ако вас уцене (ФОТО)

Новости онлине

06. 06. 2021. у 20:51

ПРЕВАРЕ преко имејла нису новост - сви смо чули и за "нигеријске принчеве", и за обавештење о тобожњим победама на лутријама у иностранству. Оно што је свима заједничко је да на различите начине покушавају да дођу до ваших личних података како би наплатили новац.

ПОДМУКЛА ИНТЕРНЕТ ПРЕВАРА У СРБИЈИ: Е-маил који би свакога уплашио - ево како функционише и шта да урадите ако вас уцене (ФОТО)

Фото: Депоситпхотос

Ипак, појавио се подмукли и перфидан вид преваре о којој нас је обавестио наш читалац. Овај пут преварант удара на ваш приватни живот, и у покушају да дође до новца, у овом случају биткоина, прети вам уништавањем репутације.

Један наш читалац је добио мејл са адресе Јеан-Цхарлес.Бриqует-Лаугиер@унице.фр. На самом почетку мејла стоји да је ово упозорење, и затим преварант почиње да развија причу којом покушава да уплаши жртву.

Фото: Новости

Фото: Новости

Он је наводно успео да убаци "тројанца" у телефон жртве, и тај вирус му је омогућио да сними жртву како мастурбира док гледа порнографски садржај. Заузврат тражи уплату биткоина на свој онлајн новчаник, претећи да жртва има 50 сати да испуни шта је тражено, као и да ће сносити последице ако се обрати некоме за помоћ.

Ако не уплати новац, жртви се прети највећом казном - дељењем снимка на друштвеним мрежама жртве, чиме би сви његови или њени пријатељи видели интимне тренутке.

Наравно, све је очигледно огромна глупост, што је јасно свакоме ко се сусретао са сличним преварама. Ипак, постоје многи који нису толико писмени у сфери интернета, те их оваква уцена којом се прети уништењем репутације може уплашити.

Оно што можете да урадите у таквим ситуацијама је да игноришете овакве претње, али и да не посећујете сајтове који су непоуздани, као и да пазите где и коме остављате своју имејл адресу, пошто је на тај начин преварант највероватније дошао до адресе нашег читаоца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)