ГРЧКА ДОНЕЛА НОВА ПРАВИЛА ЗА УЛАЗАК: Ово је списак који морате прочитати пре него што пођете на летовање

Novosti online

29. 05. 2021. у 20:07

ДАНАС је донета нова, заједничка министарска Одлука грчке Владе која се тиче одредби о уласку страних држављана у Грчку.

ГРЧКА ДОНЕЛА НОВА ПРАВИЛА ЗА УЛАЗАК: Ово је списак који морате прочитати пре него што пођете на летовање

Фото Д. Митић

По овој одлуци, која ће важити до 7. јуна ове године, комплетиран је списак услова за улазак страних држављана у Грчку.

Деца старија од пет година и даље морају да имају пцр тест. Новина је да се пропуштају и туристи из БИХ, па и Републике Српске, што до сад није био случај.

Формулар, вакцина, потврде...

Списак услова за улазак у Грчку је следећи:

1) Попуњен формулар ПЛФ

Овај формулар можете наћи на страници травел.гов.гр

2) Доказ о имунизацији

Ова потврда може бити у форми потврде вакцинације било којом вакцином која се даје у Србији при чему последња доза мора бити примљена најмање 14 дана пре доласка.

Ако нисте вакцинисани, морате имати негативног ПЦР теста не старијег од 72 сата ( и даље обавезан за децу изнад пет година (која су напунила пет и изнад). А ако сте преболели корона вирус, треба да дате на увид потврду да сте боловали од ковида у периоду од два до девет месеци пре доласка. То потврђујете тадашњим позитивним ПЦР или антигенским тестом којим вам је вирус дијагностикован.

Новине у одредби

Ново је што се мења забрана уласка у земљу грађанима Босне и Херцеговине који од данас улазе под истим условима као и они држављани који су раније стекли ту дозволу (пр.Србија или Северна Македонија).

Ништа се, међутим, није променило за грађане Црне Горе. Уколико имају супружника или родитеља са српским пасошем (или пасошем ЕУ или неке од земаља која има дозволу за улазак, могу у конзуларном одељењу грчке Амбасаде у Подгорици затражити дозволу.

Прелаз Евзони и даље остаје отворен од 7 - 23 (по грчком времену).

Прелаз Промахонас остаје отворен целодневно.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)