"САДА СМО ДОБИЛИ СМИСАО ЖИВОТА": Млади брачни пар Маринковић са двоје деце се после две и по деценије вратио у Србију

В. ИЛИЋ

29. 04. 2022. у 13:29

ПОСЛЕ 20 година у Шведској и четири године живота у Шпанији, брачни пар Маринковић – Велибор (46) и Душица (34) са двоје деце, одлучио је да се врати у Србију.

САДА СМО ДОБИЛИ СМИСАО ЖИВОТА: Млади брачни пар Маринковић са двоје деце се после две и по деценије вратио у Србију

Фото: В. Илић

За место где ће дочекати старост и где ће им одрастати осмогодишњи син Јован и годину млађа Наталија одабрали су Овчар Бању, не случајно, јер је то родни крај Душице, док је Велибор родом из Краљева.

Да се врате у домовину и једну од најлепших природних оаза у Србији, одлучили су, како су нам рекли, када су чули и видели како Влада Србије, после више од пет деценија, улаже у Овчар Бању, која ових дана доживљава свој препород. Све је више туриста које привлаче лепоте Овчарско-кабларске клисуре, па су Маринковићи дошли на идеју и да допринесу туристичкој понуди овог простора.

- Бања је поново оживела и добила смисао за живот. Пре свега смо овде због деце, јер се они овде лепо осећају, имају слободу, какву нигде у свету нису имали. Закључили смо да они, али ни ми не припадамо тамо. Зато смо се вратили – казала нам је Душица.

Ведар брачни пар, који се скућио у центру Бање, уписао је децу у овдашњу школу. У слободно време су на планинарењу, у природи, са људима и животињама, на пецању. Посебно деца воле околне манастире, па често иду на литургије и помажу у пословима на манастирском имању. Постали су и својеврсни водичи кроз лепоте Овчар Бање, па тако нам се Јован похвалио како је пре пар дана певачицу Гоцу Тржан и њену породицу водио на врх Каблара.

- Желели смо да дамо наш скромни допринос понуди овог места, па смо се одлучили да отворимо мали кафе ресторан. То је заправо кочија која је стара више од 200 година и која је некада служила за транспорт новца у Шведској. Она је, захваљујући вредном столару из Тучкова Милуну Пејовићу, потпуно реконструисана и претворена у мини-кафе. Постала је прави украс Бање, па се код нас увек тражи столица више – рекао нам је Велибор, наглашавајући да се код њих служе домаћа јела са зачинским биљем и намирницама са овог подручја.

Душица је додала да је било природно да отворе кафе, јер је то, заправо, традиција у њеној породици. Њена мајка се бавила угоститељством, и држала је чувену кафану код Мике, где је песник Бранко В. Радичевић, коме је у Бањи подигнут и споменик, проводио доста времена.

Подсетимо, Влада Србије је препознала значај улагања у ово место надомак Чачка, па је до сада реализовано осам пројеката, односно уложено је више од 200 милиона динара. Бројни посетиоци, сећајући се некадашње запуштене Бање, данас не могу да је препознају. Зато се и овде увек тражи место више, а готово да нема ниједног ара земље, нити некретнине који су на продају, а ако их и има цене су астрономске. Мештани, којих у Бањи има свега око 150, планирају да започну сопствене мале бизнисе, опремају своје домове за смештај туриста, они који су отишли из овог места трбухом за крухом враћају се у родни крај... Бања доживљава својеврстан процват. Више о томе читајте кликом овде!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИМА МЕСТА ЗА ТУНИС: Уколико трагате за другачијом дестинацијом за летовање, предлажемо Тунис