СПЕКТАКЛ У БЕОГРАДУ: Чије име улази у историју?

С. Г. и В.Д.

30. 06. 2022. у 22:16 >> 23:33

У недељу на хиподрому крај "Цареве ћуприје" очекује нас 100. Српски галопски Дерби

СПЕКТАКЛ У БЕОГРАДУ: Чије име улази у историју?

Фото: Алекса Станковић

Нема сумње да нас очекује веома узбудљива трка. Сваки дерби је прича за себе. Трчи се само једном, поправни не постоји.

У недељу је стоти, историјски!

<

У старт машини ће се наћи десет грла, девет мушкараца и једно женско грло. Ако уђемо у дубљу анализу трке, свакако да прво морамо кренути од коња породице Алић у тренингу код Тамаре Шендековић.

Трио Флеш Моб, Анкс, Трејл Хоук је славио у чак седам трка и потпуно обележио први део сезоне што се тиче трогодаца.

Са три победе у три старта, на три различите дистанце, Флеш Моб је апсолутни хит сезоне. Утисак је да се у тим тркама није ни ознојио. Физички јако добро припремљен, екстеријерно снажан и веома смирен током трке. Без проблема да прати јак темпо, показао да може и надокнади предност противника. У припремној трци за Дерби по имену Бомбардер је деловао заиста убедљиво и са сигурношћу славио испред Анкса. Као и до сада, Милан Конкољ ће бити у његовом седлу. Конкољ је из сезоне у сезону све бољи. Много ради на себи, што му даје сјајне резултате. Ове године има прилику да брани Дерби победу, с обзиром да је прошле године славио са грлом Фанпаласт.

Победник "Трајала" и коњ који се бори, не само за пехар у Дербију, већ и за Триплу круну, зове се Анкс. Представио се победом у Меморијалу Владислава Рибникара, "прошетао" се у првом класику "Трајал Стејксу", други у "Бомбардеру". Коњ који је показао широк спектар могућности. Поседује пуно квалитета, што га вероватно поставља за првог шанса трке. Некако је утисак да се у претходној трци и чувао када се решавало питање победника, али опет може да се каже да је имао сјајан наступ. Јахаће га Александар Шашић, вероватно и јахач са највише груп 1 победа у последњих десет година у Србији. Оно што Алекса најбоље ради је то да изузетно контролише дешавања током трке , веома је храбар, доноси одличне одлуке у право време.

Трећа узданица тима Алић-Шендековић је Трејл Ховк. Победник на дебију у Београду, други у првом "класику", победник шабачког "Трајал Стејкса". У овом тренутку на њега сви гледају као коња са најмање шанси за победу у односу на своје шталске другове. Наравно, то не мора ништа да значи. Ако се вратимо у 2005. годину, можемо да се подсетимо пулена тренера Петра Ћировића у власништву штале "Ман Коп", када су имали три сјајна грла у "трци живота" (Болер, Далмина Д и Арес Д). Пре трке, на Ареса се није толико обраћала пажња, а који је Дерби освојио прелако.

Своју најбољу форму је пронашао баш у том тренутку. Траил Хоук има потенцијал за тако нешто. Имао је паузу од месец и по дана, која му је сигурно пријала. Може да се очекује да ће имати посебну улогу како би помогао својим шталским друговима. Његов саборац у недељу биће Жељко Илић.

О том џокеју најбоље говоре три дербија из којих је излазио као победник па је јасно о каквом се асу ради. Треба напоменути да је трио Алић-Шендековић-Илић славио победу 2016.године  са грлом Џафи.

Шендековић тим има пуно опција, ту нема никакве сумње. Тешко је замислити да ће неко поред ова три коња правити темпо. Ово ће бити напад на четврту победу у Дербију.

Урадили су одличан посао, али сада иде оно најважније.

Највећу конкуренцију, без дилеме, виде у најскупље плаћеном грлу у Србији, Луис Фернанду за кога су власници издвојили око 40 000 фунти. Тешко је сетити се да је неки коњ био међу фаворитима, а да није осетио сласт победе. Али, ове године је ситуација другачија. Прелепи зекан је коњ који поседује класу, у то нема никакве сумње. Сјајну акцију коју има, још увек није приказао на најбољи могући начин. Можда му ни београдски хиподром, својом конфигурацијом, не иде на руку (једна од ретких стаза на свету са три кривине и релативно кратким правцем). Другим местом у Рибникару, у неизвесном финишу који су приредили публици Анкс и он, најавио је велика дела. Љубитељи галопског спорта су одмах у себи помислили, овај коњ ће се прошетати на дужим дистанцама. Међутим, то се за сада није десило. У "Трајалу" и "Бомбaрдеру" последњој провери за мушка грла на 2100 метара, није био фактор. У оба случаја је био трећи. Не може се казати да је у паду форме, не може се казати да су му била лоша трчања или да будем прецизан, наступи који се очекују од њега нису били на нивоу јер, три горе поменута коња имала су огроман напредак. Али, оно што смо могли да видимо у његовој првој трци и трећој, је нешто другачија стратегија.

Видели смо Луис Фернанда када изађе напред да је изузетно опасан, али видели смо да када мало остане иза коња, промену темпа не може да испрати на најбољи могући начин.

Храброст и ризик је нешто што му може донети победу. Ако неко зна припремити коња за овакву трку, направити идеалну стратегију, то је тренер Анђелка Михајловски која се окитила са четири победе у српском дербију. Њена посвећеност, харизма и стручност коју поседује је увек јако оружје. Ангажован је Кристијан Њези, италијански џокеј, који од скоро јаше у штали КК "Перјаник" која је до сада у Дербију славила два пута са италијанским џокејом Албертом Саном. Они очигледно верују да је италијански џокеј рецепт за победу.

Једина дама која ће се наћи у старт машини је Олмајти Рејв. Победница Лагуне је најстандарднија кобила ове сезоне. Свака трка је била изузетна за њу. У трци "Тина", била је друга, мало јој је недостајало за тријумф. У недељу је очекује најтежи испит до сада. Тренер Душко Пајић поверење је указао џокеју Горану Мешетовићу некадашњем шампиону Европе у категорији младих џокеја.

Као потенцијално изненађење јавља се грло Мај Крафт у власништву браће Етемовић у тренингу код Зорана Лукића. Овај прелепи ждребац потомак сјајног пастува Натанијела је победом у трци на 2000 метара у Шапцу показао напредак у форми. Најбоље резултате приказао је до сада на травнатој подлози па сматрамо да је његов највећи противник у овом Дербију београдска пешчана стаза.

Грло Бетмен, друго грло тренера Пајића у трци је доста напредовало током зиме али спада у круг аутсајдера. Славио је једном ове године на хиподрому у Богатићу и требаће знатно да поправи форму како би се домогао награде.

Последња три грла која ћемо вам представати смо намерно оставили за крај не зато што имају најмање шансе у трци него зато што гајимо посебно поштовање према власницима и одгајивачима ових грла. Одгој тркачког коња је један изузетно дугачак процес који захтева много труда, одрицања и финансијских средстава и због тога у овој трци навијамо првенствено за грла српског одгоја.

Највеће шансе за пласман од грла домаћег одгоја има ждребац Премијер у власништву штале Младеновић у тренингу код младог тренера Владимира Младеновића који већ има Дерби тријумф у својој биографији са грлом Мис Мази истог власника. Премијер иначе син пастува Бахар Шумала чија су два потомка уписала Дерби победе је сезону започео другим местом у трци на 1200 метара иза Флеш Моба. У следећем старту остао је ван пласмана вероватно због мало другачије тактике. У "Бомбардеру" последњој припремној трци пред Дерби стигао је четврти што улива оптимизам власнику.

Грло Сони Корлеоне у тренингу код Мирослава Колара у власништву Драгише Филимоновића улази у ову трку као аутсајдер али опште је познато да су у Дербију изненађења врло могућа. У "трци живота" ће га јахати џокеј Милош Милојевић са којим је овај ждребац у тандему већ славио у Шапцу на стази дугој 1800 метара. Потомак је Иџиан Ворнинга пастува који је славио у Српском Дербију 2009.године.

Последњи учесник ове трке је грло Гранд Респект које у тренингу показује сјајне перформансе али у тркама још није бљеснуо. Да ли ће то баш бити у недељу остаје да видимо. Потомак је сјајног пастува Онорд Геста и кобиле Грасиас А Ла Виде која има победу у трци "Меморијал Краља Александра". Јахаће га његов тренер Тихомир Вујковић који је љубимац публике широм Србије. Иначе популарни Тика је најстарији активни џокеј у Србији и загазио је у седму деценију живота али то га не спречава да ређа победе а и у сезони 2020 окитио се ласкавом титулом шампиона џокеја.

СТАРТНА ЛИСТА И КВОТЕ (извор: бетоле.цом)

1. Бетмен (квота 25)

2. Фласх Моб (квота 3,25)

3. Гранд Респект (квота 25)

4. Луис Фернандо (квота 4,5)

5. Мy Craft (квота 10)

6. Премиер (квота 40)

7. Сони Корлеоне (квота 50)

8. Trail Hawk (квота 5,5)

9. Унцс (квота 2,75)

10. Almighty Rave (квота 12)

НАШ ТИП: Унцс (квота 2,75)

Морамо нагласити да се овакав спектакл не пропушта и да је улаз у недељу бесплатан а за све који не могу да дођу на хиподром ТВ Арена Спорт је на свом каналу број 5 обезбедила директан пренос.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)