"ЛОМОНОСОВ" ЗА СРПСКЕ СТУДЕНТЕ: "Отворена врата" најстаријег и највећег руског универзитета

Б.Б.

18. 05. 2021. у 15:48

БУДУЋИ бруцоши и студенти у Србији, имаће прилику "прошетају" факултетима и упознају се саусловима уписа и школовања на једном од најпознатијих универзитета у свету. Московски државни универзитет "Ломоносов" ће, 23. маја одржати виртуелни "Дан отворених врата" за стране студенте, путем линка https://openday.msu.ru/en, на руском и енглеском језику.

ЛОМОНОСОВ ЗА СРПСКЕ СТУДЕНТЕ: Отворена врата најстаријег и највећег руског универзитета

Универзитет "Ломонсов"

Универзитет "Ломоносов" је највећи и најстарији у Русији, основан 1755. године, а у свом саставу има 41 факултет. Кампус Московског универзитета протеже се на око милион метара квадратних, на којем се налази око хиљаду зграда и пратећих структура - кухиња, спортских дворана... Главну зграду је дизајнирао архитекта Лев Владимирович Рудњев, да би Стаљин касније наредио изградњу још седам великих вишеспратних кула око града, названих седам сестара.

Централна кула има чак 36 спратова и висока је 240 метара, што износи 30 километара ходника и 5.000 соба. У централној кули, осим студентских соба, налази се и велика концертна сала, позориште, музеј, као и разне административне службе. Звезда на врху куле тешка читавих 12 тона, а фасаде су украшене џиновским сатовима, барометрима и термометрима, статуама, резбареним мотивима пшенице, совјетским грбовима.

Библиотека Универзитета Ломоносов, која носи име по чувеном књижевнику Максиму Горком, друга је по величини у целој Русији, са фондом већим од девет милиона књига, од којих је два милиона на страним језицима, са просечним бројем од 55.000 читалаца који изнајме око 5,5 милиона књига годишње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)