КАД ЗАМИРИШУ НАРЦИСИ БЕЛИ... Традиционална туристичко-спортска манифестација на планини Столови повише Краљева

Г. ЋИРОВИЋ

17. 05. 2021. у 11:25

ВИШЕ од 3.000 заљубљеника у природу, рекреативаца и искусних планинара из градова широм Србије окупило се јуче на планини Столови, која се са јужне стране издиже повише Краљева, манастира Жиче, Матарушке Бање, средњовековног Маглича и Ибарске клисуре, на традиционалној туристичко-спортској манифестацији "Нарцису у походе".

КАД ЗАМИРИШУ НАРЦИСИ БЕЛИ... Традиционална туристичко-спортска манифестација на планини Столови повише Краљева

Фото Г. Шљивић

Као ретко где у Србији, падине Столова половином маја буквално се забеле од цветова дивљег нарциса, а љубитељи природе не пропуштају прилику да уживају у овом мирисном цвећу и нетакнутој природи планинског масива југозападно од града на Ибру.

- У ово доба године нема лепше планине у Европи од Столова. Ово је права оаза међу нарцисима и полудивљим коњима, ово је јединствен дар природе, право богатство - каже Стефан Богдановић, заљубљеник у природу из Горњег Милановца, којег смо са кћеркицом и пријатељима затекли на једном од пропланака.

Планинарска траса, све до Усовице, врха Столова на надморској висини од 1.375 метара где и расту најлепши и најмириснији нарциси, дугачка је око 20 километара са висинском разликом од око 1.000 метара, а планинари слабије кондиције користили су краћу и лакшу стазу дужине 11 километара са успоном од око 700 метара.

Уживајући у нетакнутој природи столетних шума, цветних ливада и пропланака, планинари су на Усовици могли и да из непосредне близине виде крдо полудивљих коња који већ дуже од три деценије опстaју на овом планинском масиву, као и да се поклоне православном крсту високом чак 33 метра.

- Ми смо по пети пут на Столовима, једино прошле године нисмо долазили због епидемиолошке ситуације. Планинарењем се бавимо аматерски, циљ нам је да лаганим ходом за три-четири сата савладамо успон - поручује група планинара-аматера из Новог Сада.

Манифестација "Нарцису у походе" на Столовима се одржава од 1956. године. Организатор ове године је ПСД "Гвоздац" из Краљева, у сарадњи са овдашњом Туристичком организацијом, Планинарским савезом Србије и Министарством омладине и спорта.

- Миришу нарциси, цвркућу птице, а на пропланцима трчкарају полудивљи коњи, као да смо у неком филму - преносе своје утиске излетници из Пожеге.

- Овде је фантастично, дишемо пуним плућима и уживамо у природи!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)