“ТРАДИЦИОНАЛНИ МУРАЛИ АФРИКЕ” И ИЗЛОЖБА ПИПА АЛТОМАРЕА: Две врхунске поставке у Параћину у “Ноћи музеја”

З.Р.

15. 05. 2021. у 22:38

БЕОГРАДСКИ Музеј афричке уметности представио се вечерас у Параћину у „Ноћи музеја“ својом гостујућом изложбом „Традиционални мурали Африке“. Ауторка Наташа Његовановић Ристић, иначе виши кустос тог музеја, дуго се бавила овом темом, па је направила изложбу која је премијерно представљена 2015. године, а у Параћину је ово њено шесто гостовање по различитим градовима Србије.

“ТРАДИЦИОНАЛНИ МУРАЛИ АФРИКЕ” И ИЗЛОЖБА ПИПА АЛТОМАРЕА: Две врхунске поставке у Параћину у “Ноћи музеја”

Фото: З.Р.

- За ову изложбу којом су представљени афрички мурали увек је велико интересовање што у нашем матичном простору, што у другим музејима у Србији. Мурали су увек јако инспиративни за све посетиоце који често направе потом неку интервенцију у свом екстеријеру или унутар кућа, а некад и у јавном простору, на зградама или у унутрашњости учионице заједно са ученицима и наставницима – рекла је, за „Новости“, Марија Милош, кустос изложбе.

Поставка обухвата фотогафије сликаних, рељефних и мозаичких украса на архитектури –делова екстеријера и ентеријера кућа и читавих насеобина из различитих делова афричког континента.

- То су четири сликарска стила, два из западне и два из јужне Африке. У питању су народи Игбо (Нигерија), Гурунси (Буркина Фасо и Гана) и народи Басото и Ндебеле (Јужна Африка). Сви ти стилови се разликују по колориту и мотивима. Афричко сликарство је остало по страни неко време у односу на скулпторски израз. Мурали у руралним срединама Африке су оплемењивали простор. Куће су најчешће биле од земље, тако да су се мурали спирали доласком кишне сезоне, али су се изнова потом осликавале нове композиције или обнављале старе – казала је Марија Милош.

Осим у афричкој уметности у Завичајном музеју, Параћинци су вечерас могли да уживају и у изложби италијанског сликара Пипа Алтомареа постављеној у галерији Културног центра. Овај уметник са Сицилије је годинама пријатељ Параћина, учесник ликовне „Сисевачке колоније“.

Његов долазак је, нажалост, због епидемије ковида изостао, али ће поставка остати у Параћину до 28. маја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)