ЖЕЂУ УБИЈАЈУ КОМАРЦЕ: Инсекти удружили Војводину са Барањом и Славонијом, хватаће крвопије у клопке које опонашају људски мирис

З. Рајић

15. 05. 2021. у 06:21

ВОЈВОДИНА се удружила са Славонијом и Барањом у борби против комараца, кроз Интерег ИПА програм прекограничне сарадње Србије и Хрватске.

ЖЕЂУ УБИЈАЈУ КОМАРЦЕ: Инсекти удружили Војводину са Барањом и Славонијом, хватаће крвопије у клопке које опонашају људски мирис

Договор о заједничкој одбрани од напасти / Фото Влада АПВ

Овог пролећа је започео и трајаће две године заједнички пројекат "Контрола комараца у прекограничном подручју", скраћено: Mos-Cross 2 (Mosquito Control in Cross-border Area), у који су укључени заводи за јавно здравље Војводине и Западнобачког округа (Град Сомбор и општине Кула, Оџаци и Апатин), Осјечко-барањске и Пожешко-славонске жупаније у Хрватској и Фонд "Европски послови" АПВ.

Реч је о наставку пројекта који су сомборски округ и осјечка жупанија спровели од лета 2017. до јесени 2019. Сарадња је продужена због најезде комараца у тим областима и опасности од болести које шире ове крвопије.

- С обе стране границе суочени смо с налетом инвазивних врста комараца који долазе у Европу кроз различите транспортне путеве и релативно брзо се прилагођавају новом окружењу - изнео је Александар Симурдић, директор Фонда "Европски послови".

У претходном пројекту, вредном као и садашњи 960.000 евра, мапирана су легла комараца.

- Сада ће на разним локацијама бити постављено 50 еколошких паноа, који ће опонашати људски мирис и дах и тако привлачити комарце. Они ће ту бити заробљени и угинути од дехидрације. Рачунамо да ће једна таква клопка за 12 сати хватати до 30.000 комараца у полупречнику од 2,5 километара - рекла је проф. Магдалена Сикора из Завода за јавно здравство у Осијеку.

ОПРАВДАН СТРАХ

ДА је страх од крвопија оправдан, потврдио је др Иван Алексић из Завода за биоциде и медицинску биологију у Београду. Он је предочио да су комарци заражени вирусом Западног Нила лане регистровани у Сомбору и још пет градова у Србији - Београду, Суботици, Краљеву, Зрењанину и Панчеву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СТАРА НАРОДНА ВЕРОВАЊА: Ево зашто не треба убијати змије