ЦРНИ ЖИВОТ НА СВЕТЛОСТИ ДАНА: У Краљеву изложба “Хлеб са седам кора-400 метара испод земље“

Г. ЋИРОВИЋ

13. 05. 2021. у 12:36

У ОКВИРУ манифестације „Музеји за 10” у галерији краљевачког Културног центра “Рибница” отворена је мултимедијална изложба „Хлеб са седам кора – 400 метара испод земље” аутора Животе Јевтића, дугогодишњег сниматеља РТС, на којој су приказани делови рударске опреме, фотографије и видео записи насталих пре десет година у јами „Јарандо” у Ибарским рудницима.

ЦРНИ ЖИВОТ НА СВЕТЛОСТИ ДАНА: У Краљеву изложба “Хлеб са седам кора-400 метара испод земље“

фото: КЦ Рибница

- Седећи код куће, у изолацији, прегледао сам старе снимке и фотографије и јавила се мисао о изложби. У томе ме је подржао и Културни центар „Рибница“. Ова изложба биће отворена и у Београду, Врњачкој Бањи и Крушевцу, а на Дан рудара, 6. августа, биће постављена испред окна Ибарских рудника. Након приказивања у градовима широм Србије, фотографије ће бити поклоњене руднику – рекао је Јевтић овом приликом.

Отварању изложбе присуствовали су и рудари, а у њихово име посетиоцима се обратио Горан Николић који је цео свој радни век провео управо у Ибарским рудницима.

- Захваљујемо се Животи на овим прелепим фотографијама и на томе што је наш црни живот из јаме приказао на светлости дана, како би људи видели у каквим условима рудари раде. У време када су фотографије настале, ми смо често били у штрајку. Рудник је био пред затварањем. Живота Јевтић и његов колега Ратко Бечки били су с нама, чак 400 метара испод земље, како би забележили све ово што је сада приказано на изложби. Једино нисмо смели да снимамо у најтежим деловима јаме због велике концентрације метана – нагласио је Горан Николић.

Помоћник градоначелника за културне манифестације Милош Милишић, истакао је да само истински храбри људи могу ући у Земљину утробу и, далеко од дневне светлости, у њој копати црно злато.

- Храброст испољава и аутор Живота Јевтић. Њега су под земљом чекала рударска искушења, али рука му није задрхтала док је овековечавао копаче угља Ибарских рудника – рекао је Милишић. - Јасно се на овим фотографијама види да су рудари и он били браћа тамо где престаје да важи све осим солидарности и бриге за најближег до себе. Сви рудари света су браћа по „хлебу од седам кора”, а тај хлеб са њима, под земљом, ломио је и Живота Јевтић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)