"СЛАВА СВИМ БОРЦИМА": У Кикинди обележен Дан победе над фашизмом (ФОТО/ВИДЕО)

Р. Ш.

09. 05. 2021. у 13:22

ПОЛАГАЊЕМ венаца најпре на Руском гробљу, а потом и на споменик жртвама фашизма од 1941-1945. године у центру града, у Кикинди је у недељу, 9. маја, обележена годишњица велике победе над фашизмом у Другом светском рату.

СЛАВА СВИМ БОРЦИМА: У Кикинди обележен Дан победе над фашизмом (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Р.Ш.

Венце су положили Олег Ступин, саветник у амбасади Руске Федерације у Београду, представници Градске управе, СУБНОР-а и других борачких удружења и политичких странака.

- Ово је дан велике победе и велике битке у којој смо били заједно, руски и српски народ. Морамо да се сећамо свих жртава и свих злочина у Другом светском рату. Морамо да радимо све да се идеје фашизма никада више не врате. Надам се да ћемо се и у будућности борити притив сваких злочина. Слава свим борцима који су се вратили кући из рата и слава онима који су дали своје животе за слободу и велику победу. Живела Србија, живела Русија и живела руско-српска друштва – рекао је Олег Ступин, обраћајући се присутнима на српском језику.

У име локалне самоуправе гостима и присутним грађанима обратио се Младен Богдан, председник Скупштине града Кикинде, подесаћјући да је у Другом светском рату побеђена највећа несрећа која се догодила модерном човечанству.

- Победили смо тако што смо се борили заједно, што смо желели слободу и истицали је у први план. Србија је прва у окупираној Европи почела устанак против фашизма. И Кикинда је увек биле слободарске и теђила је слободи и самосталности – рекао је Богдан.

На тековине Другог светског рата подсетио је председник кикиндског СУБНОР-а Саво Орељ. Међу присутним грађанима били су и Марко Вуковић (96) једини живи ослободилац Кикинде у Другом светском рату, који је у ослођођени град ушао са са руским пуком 6. октобра 1944. године и Здравко Љиљак, такође учесник рата који је прошле године проглашен почасним грађанином Кикинде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)