НАРОДНИ МУЗЕЈ У КИКИНДИ: Изложба о Првој српској добровољачкој дивизији

Р. Ш.

07. 05. 2021. у 19:17

У Народном музеју у Кикинди у петак је отворена изложба о ратном историјату Прве српске добровољачке дивизије, која је основана 1916. године у Одеси, уз благослов и сагласност руског цара Николаја II. Поставка је у Кикинду стигла на позив СУБНОР-а и на 14 паноа приказује историјат и активности поменуте дивизије, у којој је било чак 1.700 Кикинђана.

НАРОДНИ МУЗЕЈ У КИКИНДИ: Изложба о Првој српској добровољачкој дивизији

Фото: Народни музеј

- Јединицу су чинили Срби који су живели у Аустроугарској монархији и најпре су, као војни обвезници, били мобилисани у трупе и послати на источни фронт. Тада из солидарности, патриотских побуда и љубави према православној Русији долази до масовне предаје руској војсци, па је убзо формирана Прва српска добровољачка дивизија која је упућена на фронт у Добруџу. Тамо је имала велики учинак, војници су показали велику храброст, али су доживели и велике губитке, јер је 50 одсто војника избачено из строја. Погинуло је или нестало њих око 2.000 - наводи Милош Пушара, историчар Народног музеја.

Изложба је део програма којим ће локална самоуправа и СУБНОР обележити 76. годишњицу победе у Другом светком рату, најавио је градоначелник Никола Лукач. Организатор изложбе је Удружење ратних добровољаца 1912 – 1918. а Кикинђани могу да је погледају наредне две седмице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)