ПИТОМА ЛЕПОТА БЕСНЕ КОБИЛЕ: Планински рај југа Србије, иза имена се крије легенда из старина (ФОТО)

Ј. С.

03. 05. 2021. у 12:03

ПЛАНИНСКА лепотица југа Србије "Бесна Кобила" прави је рај за љубитеље нетакнуте природе, здравог начина живота и активног одмора.

ПИТОМА ЛЕПОТА БЕСНЕ КОБИЛЕ: Планински рај југа Србије, иза имена се крије легенда из старина (ФОТО)

Фото: ТО Врање

Налази се на крајњем југу Србије, 40 километара источно од Врања, у непосредној близини међународног аутопута Е-75. У подножју планине се налази и Врањска бања позната по лековитим изворима термалне воде.

Комбинација чистог ваздуха и нетакнуте природе са туристичком понудом у повоју чине добитну комбинацију за оне који желе да уживају у планинском сунцу, миру и тишини далеко од градске вреве.

Фото: ТО Врање

Већ годинама уназад активно се ради на повећању туристичке понуде, али са друге стране туристички посланици из овог краја се труде да сачувају мир који највише прија туристима нарочито онима који долазе на планину ван сезоне скијања.

Лекари кажу да боравак на планинском ваздуху има низ предности, како у лечењу тако и у превенцији. И сам планински ваздух погодује нарочито пацијентима са анемијом, а све чешће се чују мишљења да је боравак на планинама добар за опоравак пост ковид пацијената.

Фото: ТО Врање

Интересантно је да Бесну Кобилу карактерише изузетно биљно богатство које се заснива на дивљем, самониклом, лековитом биЉу и дивљим плодовима. 

Природа од које застаје дах магнет је за лјуде којима је потребан одмор који крепи душу и тело. Посебно бајковит призор  представлјају пашњаци који се пружају на вишим деловима планине и који су идеална за шетњу у летњим вечерима. 

Мештани села Крива Феја у подножју планине радо препричавају легенду по којој је њихово село, али и планина добила име.

Фото: ТО Врање

Предање каже да су у давна времена на овој безименој планини стигли номади са стадима златоруних оваца, коња и говеда. Најлепша девојка међу њима беше Феја. Волела је да се такмици са момцима у јахању, бацању камена с рамена, орању, кошењу траве па и рвању. Фејину лјубимицу прекрасну кобилу једног дана ујео је бесан пас,он узјаха побеснелу кобилу и поведе је оцу на лечење, кобила збаци тако да је повредила ногу за навек остаде крива. Од тада је мештани прозваше Крива Феја. Касније је и село подно планине добило то име, а планину крстише као Бесну Кобилу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)