ВЕЛИКО СРЦЕ ИЗА РЕШЕТАКА: Нишки осуђеници за неколико дана прикупили скоро 300.000 динара за лечење малог Гаврила

Ј. Ћ.

30. 04. 2021. у 07:26

СВЕ чешће из казнено-поправних установа стижу вести о хуманости затвореника.

ВЕЛИКО СРЦЕ ИЗА РЕШЕТАКА: Нишки осуђеници за неколико дана прикупили скоро 300.000 динара за лечење малог Гаврила

Фото Танјуг

После Окружног затвора у Крагујевцу и нишки осуђеници ујединили су се и прикључили хуманитарној акцији за прикупљање новца за лечење седмомесечног дечака из Крујева Гаврила Ђурђевића који болује од спиналне мишићне атрофије.

Према речима једног од осуђеника, иницијатива да се помогне болесном дечаку потекла је из Ц3 павиљона Казнено-поправног завода у Нишу, а убрзо су се прикључили и остали. Њих 670 за само неколико дана успело је да прикупи чак 281.600 динара. Свако је, кажу, издвојио колико је могао, у нади да ће њихово мало, за Гаврила значити много.

У Управи за кривичне санкције кажу да је ово само један у низу примера хуманости лица лишених слободе у казнено-поправним установама у Србији кад је у питању лечење деце.

- Осуђеници су сами дошла на идеју да помогну излечење малишана, за шта је потребно 2,5 милиона евра, и о томе обавестили Управу завода како би се са њихових новчаних депозита средства преусмерила у ову сврху. Износ ће бити уплаћен на рачун за лечење малог Гаврила - истичу у Управи.

ОДРЕКЛИ СЕ ДЕЛА ПОМОЋИ ДРЖАВЕ

НЕДАВНО су у КПЗ у Пожаревцу - Забели 174 осуђеника прошле године донирала 122.000 динара за лечење болесне деце у Србији и то одрекавши се дела новца који им је уплаћен на име једнократне помоћи државе од 100 евра за ублажавање последица епидемије вируса корона.

Осуђеници у КПЗ у Нишу 2018. године, заједно са запосленима, донирали су новац за куповину покретног инкубатора за бебе који има пресудан значај за живот тек рођене деце у овом граду.

На почетку епидемије око 4.700 осуђеника у највећим заводима у земљи - Сремској Митровици, Нишу, Забели, Панчеву и Новом Саду одрекло 4.700 сувих оброка у корист најсиромашнијих грађана, али су шили маске за све грађане и здравствене раднике.

Осуђеници у заводу у Сремској Митровици су поводом Међународног дана људских права прошле године донирали Свратишту за децу Нови Београд скоро 4.000 сувих оброка и 500 заштитних маски које сами шију од марта прошле године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)