ДА ЛАКШЕ ДОЂУ ДО КУПАЦА И ТРЖИШТА: Покрајина пољопривредницима обезбедила 25 милиона динара за набавку опреме за прераду воћа и поврћа

З. ГРУМИЋ

21. 04. 2021. у 21:46

ПРЕДСТАВНИЦИМА осам пољопривредних газдинстава или задруга данас су у Новом Саду, у просторијама Покрајинске владе, уручени уговори о додели укупно 25 милиона динара бесповратних средстава, која ће ти произвођачи, углавном они млађе доби, уложити у набавку неопходне опреме за прераду воћа и поврћа.

ДА ЛАКШЕ ДОЂУ ДО КУПАЦА И ТРЖИШТА: Покрајина пољопривредницима обезбедила 25 милиона динара за набавку опреме за прераду воћа и поврћа

Фото: Н. Карлић

Међу корисницима те значајне подршке, остварене путем одговарајућег конкурса Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, јесте и Драган Жмукић из Мола чија је фирма "Фунги фјужн" добила 2,2 милиона динара за унапређење производње гљива, односно печурки.

- Овим средствима купићемо дехидратор, односно сушару, што ће нам много помоћи јер не успевамо да продамо све наше производе у свежем стању. Најпрактичније је да тај остатак печурки осушимо, односно прерадимо и да их тако пласирамо на тржиште - објашњава тај млади произвођач.

Млади произвођач лешника Милан Славујевић купиће машину за паковање врећа од пет до 50 килограма, чиме ће знатно убрзати процес продаје.

- Производња лешника има перспективу. Ми засад пласирамо наше производе на домаћем тржишту, кондиторској индустрији а надамо се да ћемо у догледно време покренути и извоз.

ПО ПРИЈАВИ ДО ДВА МИЛИОНА

НА конкурс је стигло 20 пријава, од којих је 12 није испунило неопходне услове за добијање финансијске помоћи за инвестирање. - По пријави је дато највише два милиона динара а додатних десет одсто на тај износ добиле су жене и млађи од 40 година, као носиоци пољопривредног газдинства - објаснио је Чедомир Божић, покрајински секретар за пољопривреду, приликом уручивања уговора.

Општа пољопривредна задруга из Крушедол Села у Срему, која има 15 чланова, добила је помоћ коју ће искористити за набавку нове линије за цеђење јабуке и производњу сока од тог воћа.

- Другу и трећу класу јабуке, која не може да иде у продају, желимо да спасемо од пропадања и да такво воће на лицу места претворимо у сок и пласирамо на тржиште. Ова подршка ће нам умногоме олакшати овај наш план - каже Милош Јосовић, воћар који заједно са својим колегама има око 3.500 хектара под воћњацима на територији иришке општине.

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)