НОВИ САД ПОМАЖЕ БУДВИ: Драгоцена искуства на располагању граду побратиму

З.Грумић

20. 04. 2021. у 18:31

ПРЕДСТАВНИЦИ Новог Сада и Будве, побратимских градова, разговарали су данас у новосадској градској кући о жељи тог центра црногорског туризма да се, заједно са још три општине у Боки Которској, кандидује за Европску престоницу културе 2028. године.

НОВИ САД ПОМАЖЕ БУДВИ: Драгоцена искуства на располагању граду побратиму

ФОТО: Прес служба града Нови Сад

- Нови Сад је исказао спремност да сва стечена знања стави на располагање како би се Будва, Тиват, Котор и Херцег Нови припремили за тај процес на најбољи могући начин. Помагали смо и Бањалуци, која је за нијансу изгубила од једног норвешког града. Сада смо још искуснији него пре седам година, кад смо били на самом почетку – изјавио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Он је поручио да међуградска сарадња није оптерећена високом политиком.

- То су наши искрени пријатељи и имају нашу пуну подршку. Будва је итекако добро туристичко место за грађане Новог Сада и Србије и надамо се да ћемо се на лето посећивати – нагласио је Вучевић.

Како се додаје у саопштењу, председник будванске Општине Марко Царевић је подсетио да су Нови Сад и Будва побратими од 1995. године и напоменуо да је сарадња између тих градова била континуирана.

- Надамо се да политика не може међу браћом направити границу. Овде смо да бисмо учили од успешних и да онда мењамо Будву и Боку Которску, а култура је темељ на којем то треба да се одвија. Желимо да, уз подршку Новог Сада, и ми добијемо тако важно европско признање. Обилујемо великом културном баштином која није довољно валоризована и представљена јавности. Будва је град који чини 60 посто туристичког производа Црне Горе, а сви из Србије су радо виђени гости на приморју, па вас позивамо да дођете код својих пријатеља.

Царевић је додао да су промене које су се догодиле у Црној Гори почетак њене нове историје и успостављања братских односа са Србијом, Републиком српском и народима у окружењу, без обзира на њихову веру и нацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)