ЗАГАЂЕЊЕ ВАЗДУХА НА ПРВОМ МЕСТУ: У Суботици, после пет година паузе, расписани конкурси за еколошке пројекте

Ј. Л.

20. 04. 2021. у 13:40

ПОСЛЕ пет година, Град Суботица расписао је конкурс намењен удружењима грађана која се баве заштитом животне средине.

ЗАГАЂЕЊЕ ВАЗДУХА НА ПРВОМ МЕСТУ: У Суботици, после пет година паузе, расписани конкурси за еколошке пројекте

Фото: Ј. Л.

Из Фонда за заштиту животне средине издвојено је 2,5 милиона динара, а максималан износ за који удружења могу да конкуришу је 150.000 динара.

Како је објаснио Жика Рех, шеф Службе за заштиту животне средине и одрживи развој, акценат конкурса биће на пројектима који се односе на унапређење квалитета ваздуха и система управљања отпадом, као промовисање природних вредности и очување биолошке разноврсности Суботице. Подржаће се и пројекти намењени јачању свести из ове области.

- Приоритет је унапређење квалитета ваздуха. Суботица нема великог загађивача ваздуха, попут термоелектрана, фабрика нити је саобраћај у толикој мери присутан, нарочито после изградње обилазнице. Међутим, битно је да се сви грађани укључе у највећи сегмент, а то је решавање и одржавање индивидуалних ложишта - објаснио је Рех. - Најављене су субвенције са републичког нивоа за ову намену, али то ништа неће вредети без припреме грађана о значају смањења употребе чврстог горива за грејање, енергетске ефикасности, престанку спаљивања отпада и жетвених остатака.

Што се тиче одлагања отпада, битно је нагласити важност депоновања органског отпада, а Суботица је такав град где многи грађани у својим двориштима могу да компостирају отпад.

Рок за пријављивање је 10. мај, а коначни резултати ће бити објављени до 5. јуна, симболично на Светски дан заштите животне средине.

УЛОГА ЦИВИЛНОГ СЕКТОРА

ИСКРЕНО ми је драго што је после пет година расписан конкурс у области заштите животне средине. Улога цивилног сектора у овој области је изузетно битна и локална самоурава не може сама да уради онолико колико може заједно са свим грађанима - каже Хајналка Богнар Пастор, чланица Градског већа за пољопривреду и заштиту животне средине.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)