ПОНОСНО НОСЕ КРАЉЕВСКО ИМЕ: Краљевчани на пригодан начин обележили имендан свог града

Г. ЋИРОВИЋ

19. 04. 2021. у 13:32

СВЕЧАНОМ академијом у сали Градске управе у складу са епидемиолошким мерама, Краљевчани су на скроман и пригодан начин прославили имендан свог града – 19. април, као дан када је краљ Милан Обреновић Први, 1882. године на захтев житеља донео указ којим је дотадашњи Карановац добио име – Краљево.

ПОНОСНО НОСЕ КРАЉЕВСКО ИМЕ: Краљевчани на пригодан начин обележили имендан свог града

ФОТО: Г. Шљивић

- За нама је година оболежена великом борбом, жртвама, неизвесностима и одрицањима. Али, морамо да будемо упорни и истрајни, да наставимо да се боримо и чврстим кораком газимо ка бољој будућности. Ако се величина једног града мери по броју људи који су задужили место и пронели његову славу, онда је Краљево по том параметру један од највећих градова у земљи – рекао је овом приликом градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

ФОТО: Г. Шљивић

Град на Ибру је кроз своју историју, иначе, укупно пет пута мењао име. Првобитни назив Рудо Поље из 15. века, Турци су током своје вишевековне владавине променили у Карановац. Од 1882. до 1949. град на Ибру је носио име Краљево, да би од 1949. до 1955. поново променио име у – Ранковићево, по тадашњем комунистичком функционеру Александру Ранковићу. Од 1955. године, међутим, Краљевчани поново мењају име, и већ дуже од шест деценија држе се указа краља Милана Обреновића Првог, славећи 19. април као имендан свог града.

- Надам се да ћемо свесни историје свог града, заједничким снагама настојати да проносимо његово име, да побољшамо живот у њему како би наша деца имала светлу будућност – поручио је градоначелник Терзић пожелевши својим суграђанима да им дани који долазе донесу здравље, напредак и благостање...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)