ТАЈНИ СТИХОВИ ТАЈНОГ АГЕНТА: Необична поетска збирка Ненада Стојића,некадашњег обавештајца КОС-а

Милорад Бошњак

18. 04. 2021. у 07:13

ПОЕТСКА збирка "Ков истине испод Лисине", у издању Културног центра у Горњем Милановцу, чији аутор је Ненад Стојић (49) из оближњих Бољковаца, необична је и тајновита, баш као што је и животни пут овог дугогодишњег, сада бившег агента војне Контраобавештајне службе (КОС, садашња ВБА).

ТАЈНИ СТИХОВИ ТАЈНОГ АГЕНТА: Необична поетска збирка Ненада Стојића,некадашњег обавештајца КОС-а

Ненад Стојић / Фото М. Бошњак

Мистерија за мистеријом, тајна за тајном - ово је, у најкраћем, објашњење тог пута и Стојићевог уметничког стваралаштва, уз песничког и сликарског, те дрворезбарског. Као дете Србина из Бољковаца и Српкиње испод Ловћена, рођен је у Котору и, стицајем заиста још недокучивих а изузетно занимљивих околности, крштен у католичкој Богородичиној цркви у Прчању, код Котора.

- Судбински изазови од крштења и "нечије" стално праћење мог развоја у зрелу личност, током војног школовања су од мене створили агента КОС, што сам био до пензионисања - вели Стојић.

Учесник је бројних важних и компликованих тајних операција, о којима ретко прича чак и са бившим колегама. И наслов збирке саткан је од тајни. "Ков" зато, што су Бољковци у исконској српској, али и у историји тајних братстава, надасве темплара, именовани као место где су "(нај)бољи ковци", ковачи оружја и оруђа. Лисина је тамошње брдо, пуно непознаница. Тамошњи храм Светог Николе ризница је бројних уметничких и тајни сакривене историје, још неразјашњених, за које се интересују страни стручњаци...

Искусни обавештајац понире у тајне свог, и живота уопште, оригиналним стилом.

- Ову поезију треба пажљиво ишчитавати, јер тражи посебног читаоца - истиче песникиња Милеса Илић. - Стојић се предаје поезији у право време, да осети пулс догађаја, пренесе причу свог живота без улепшавања, носећи собом неку тајновитост због наметног живљења. Опонаша метрику прошлог времена, а метафора царује његовим стиховима.

ТЕМЕ МИ ПИШЕ САМ ЖИВОТ

- СВЕ теме у песмама ми пише сам живот: родољубиве у којима доминира порука "лежемо у гробове раскола", глобалистичке, апокалиптичне... Има посвећених блаженопочившим заслужницима за српску књижевност, које сам познавао: Добрици Ерићу, Милораду Глиру Даничићу, те љубавних - вели необични песник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)