СА ЗГАРИШТА У СОЦИЈАЛНЕ СТАНОВЕ: Град Ниш привремено збрињава станаре чији су домови недавно изгорели, неки поручују - пара за кирију немамо

Ј. ЋОСИН

17. 04. 2021. у 06:47

ГРАД је породицама које су 8. априла остале без крова над главом јер је пожар "прогутао" десет барака нишке фирме "Грађевинар" у стечају - као привремено решење - понудио станове за социјално збрињавање, уз плаћање минималног закупа од око 8.000 динара.

СА ЗГАРИШТА У СОЦИЈАЛНЕ СТАНОВЕ: Град Ниш привремено збрињава станаре чији су домови недавно изгорели, неки поручују - пара за кирију немамо

Фото: Ј. Ћосин

Али, док неки од комшија из Улице Александра Медведева ово прихватају јер немају куд, други страхују да то није најбоље решење јер већина живи од социјалне помоћи или од минималних примања, па им је, кажу, боље да се врате на згариште, него да их из социјалних станова избаце на улицу.

- Паре за кирију немам. Читавих 45 година сам живела у кући коју је моја мајка добила на коришћење, а сада нам је понуђено да користимо станове на две године, те да плаћамо кирију и трошкове. Али, нико не пита како, јер ми имамо и одраније неплаћене рачуне јер нам "Грађевинар" дугује заостале зараде, па годинама штрајкујемо. Хвала локалној самоуправи, иако нисмо у стању да прихватимо предлог - каже Весна Стојановић, која је привремено смештена код рођака, док Даница Анђелковић пристаје на понуду јер не жели да буде на терету деци.

Док не договоре коначно решење, Општина Црвени крст је овим невољницима обезбедила једнократку помоћ од 100.000, ГО Медијана од 20.000, а заменица градоначелника Ниша Душица Давидовић каже да су донације у гардероби, белој техници и храни најавиле неке приватне компаније и житељи Ниша.

Фото: Ј. Ћосин

- Можемо да понудимо само законска решења и сви станари који су после пожара привремено смештени у Сигурну кућу ће тамо и остати, док се не скуће, а они који су у прихватилишту за стара лица "Мара" ће морати да га напусте 5. маја, али ће њима бити обезбеђен смештај - поручује Душица Давидовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

mile samac

17.04.2021. 09:18

pa ovo nisu kuće to su bili samački stanovi gra đevinara.useljavale se samice radnice građevinara (kaubojski) ko će pre (pošto su samci prešli na javni preoz) .nisu plaćale u početku nikakve troškove plaćao građevinar.sada se javljaju i lica koja tu i ne žive .ispitati ko ima rešenje o stanovanju ,(mama mi tu stanuje aja se javljam kao stansr)