МОСТОВИ ДОБРИХ ЉУДИ И ДЕЛА: Удружење грађана "Завичај у срцу" ради на промовисању Лознице, њене културе и успешности земљака у крају

В.Митрић

16. 04. 2021. у 09:27

УДРУЖЕЊЕ грађана "Завичај у срцу" у Лозници, које је представио професор Миодраг Мићо Деспотовић, вишегодишњи директор Средње економске школе у Лозници, окупља чланове за извршење посебног задатка.

МОСТОВИ ДОБРИХ ЉУДИ И ДЕЛА: Удружење грађана Завичај у срцу  ради на промовисању Лознице, њене културе и успешности земљака у крају

Фото: В. Митрић

Они на добровољној основи и бесплатно, учествују у континуираном промовисању Јадра, завичаја и Града Лозница, у земљи, региону и иностранству. На тај начин предочавају његова културна, историјска, научна, спортска добра, обичаје и навике овдашњих људи, привредна и туристичка добра, хуманост, солидарност и успешност наших земљака у крају, у земљи и расејању у свим областима живота и рада.

 - Удружење тежи да буде мост између прошлости и садашњости, између свих области живота и рада овдашњих људи, као и оних који живе у овом делу Србије у њеним другим крајевима и расејању - прича професор Деспотовић. - Истовремено, пуну пажњу ће да посвети свим људима, који су се овде населили из других делова Србије, из других некадашњеих делова СФРЈ (БиХ, Хрвастка и сл. ) и дати им подршку да се прикључе Удружењу како би сачували све вредности које су донеили из старих завичаја у нови.

Користећи погодности Споразума о специјалним везама Републике Србије и Републике Српске, које је предвидео Дејтонски мировни споразум, биће, како наводи, - оставрена сарадња са свим људима, удружењима, установама, организацијама и органима, где постоји жеља за разменом искустава у раду и разменом промоција садржаја од највећег значаја за све области живота и рада, без изузетка.

 - Размена је предвиђена, уз одговарајућу сарадњу, и са заинтересованим у региону, кроз пројекте прекограничне сарадње. Намера је да се тражи што више онога што људе спаја, а не што их раздваја.Чување споменика културе, неговање културних садржаја који су значајни за овај део Србије, подсећање на наше историјске личности, очување природе, брига за живот сваког човека, не само за његову голу егзистенцију, већ и за све оно што чини надградњу живота у савременом свету, чување традиције и подстицање и награђивање најуспешнијих и најабољих у свим областима, укључујући и спорт, задаци су Удружења. Залагање за унапређене образовања, проширење образовних садржаја, до увођење факултета, али и Универзитета у град, што је насушна потреба, делокруг су рада Удружења, у намери да се остави прогрес, не само краја, већ и наше Србије - истиче Деспотовић

Текериш, Гучево, Иверак, Цер, Вуков Тршић, Троноша, Чокешина, Дрина, Јадар и други делови нашег краја места су на која ће, на основу њиховим мноструких значења, казао је Деспотовић, "вазда да указују".

 - Неговање духовности и сарадња са Српском православном црквом је од великог значаја. Даље осветљавање наше светле прошлости су, такође, наши задаци. Имена великана краја Вука Караџића, академика др Јована Цвијића, Миће Поповић, Анте Богићевића, Томаније Обреновић и других биће, увек, у средишту, не само наше пажње, већ и ван граница наше земље. И исто као што ћемо њих да афирмишемо, тако ћемо да чинимо за наше најуспешније и најумније земљаке ма где они живели и радили, негујући са њима саборност на најбољи могући начин.

Указиваће, каже, и на светле чињенице, попут оних да је, у овом крају, у Првом српском устанку брањена, не само Лозница, већ и читава Европа и хришћанство.

 - Уз јунаштва наших земљака, попут оних на Церу и Гучеву, указиваћемо и на витештво које је било евидентно. Тако ћемо указати на Спомен костурницу на Гучеву, где су заједно сахрањени српски јунаци и аустроугарски војници који су ударили на Србију. Редак пример витештва у историји ратовања. Промивисаће оне који су највише доприносили Лозници, у прошлости, и они који то сада чине. Настојаћемо да све оно што је било вредно, а неоправдано је скрајнуто, добије одговарајуће место и пажњу - закључује Деспотовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)