АПЕЛ НА ВОЋАРЕ: Не прскајте воће док цвета, убијате пчеле, а можете платити и казну

С. Б.

12. 04. 2021. у 13:02

УДРУЖЕЊЕ пчелара „Жупа“ из Александровца апелује на воћаре да не користе пестициде при прскању воћа у пуном цвату: отрови убијају пчеле, које су тренутно активне.

АПЕЛ НА ВОЋАРЕ: Не прскајте воће док цвета,  убијате пчеле, а можете платити и казну

Фото:Фб

Казне за прскање биља током цветања средствима које могу бити погубне за пчеле су драконске.

- Ако сви будемо одговорни заштитићемо пчеле, а оне ће нам вишеструко вратити - апелују у Удружењу пчелара „Жупа“.

- Пчелари и савези и удружења пчелара апелују на све пољопривреднике да воде рачуна о пчелама како их не би отровали приликом третмана пестицидима. Ових дана сунчано и топло време “буди” биљке. У воћњацима сваким даном све је више набубрелих цветних пупољака и већ отворених цветова код раних сорти воћа. Пчеле су активне.

Поред свих информација и апела да је важно да сачувамо пчеле, сваке године у нашој земљи региструјемо помор ових инсеката.

У Савезу пчеларских организација подсећају да закон забрањује прскање биља током цветања средствима отровним за пчеле. Прскањем биља у цвету убијају се опрашивачи и умањује род. Уколико дође до тровања пчела, пољопривредник плаћа накнаду тоталне штете пчелару, као и казну, за физичко лице од 35.000 до 50.000 динара, за предузетнике од 300.000 до 500.000, а за правна лица од пола до милион динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)