И РЕКУ ЦРНИЦУ ШТИТЕ ОД ПОПЛАВА: При крају изградња бујичних преграда у горњем сливу Грзе недалеко од Параћина

З. РАШИЋ

12. 04. 2021. у 06:21

ИЗГРАЂЕНЕ су три од четири бујичне преграде у горњем сливу реке Црнице, а завршетком последње на Јереминском потоку у Сисевцу биће окончана и проширена фаза у оквиру новог система одбране од поплава у параћинској општини.

И РЕКУ ЦРНИЦУ ШТИТЕ ОД ПОПЛАВА: При крају изградња бујичних преграда у горњем сливу Грзе недалеко од Параћина

Једна од завршених бујичних преграда / Фото З. Рашић

Словеначка фирма "Ниво еко", која је извођач радова, посао је завршила на Грзи, Сувари и на Слеменском потоку, а четврта преграда биће спремна у мају.

Подсетимо, Влада Србије је раније дала сагласност на овај пројекат "тежак" око 420.000 евра, а уговор је потписан прошле године, у августу.

Реч је о донаторским средствима Европске уније за инвестицију која се реализује посредством аустријске развојне агенције "Ада" и Канцеларије за управљање јавним улагањима Републике Србије. Осим њих и параћинске локалне самоуправе, потписник уговора је и ЈП "Србијаводе", који је званични инвеститор овог пројекта. Сврха прављења акумулација у притокама Црнице је да се у време великих киша ту задрже наноси земље, грања и осталог материјала, како би касније могли да се очисте - уместо да несметано оду у Црницу и повећају опасност од поплава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)