БОЉА ПРИХВАЋЕНОСТ У ДРУШТВУ: Предуслов да се ромска популација осети уваженом

А. Ровчанин

08. 04. 2021. у 22:00

ПОВОДОМ Међународног дана Рома, група „Машта” и представници локалне самоуправе и институција у оквиру пројекта „Ветар у леђа, а не камен спотицања” посетили су ромско насеље Јездовића Коса у циљу боље интеграције Рома у школски образовни систем, рушења предрасуда и ширења свести о околностима у којима ромска деца живе.

БОЉА ПРИХВАЋЕНОСТ У ДРУШТВУ: Предуслов да се ромска популација осети уваженом

Фото: А. Ровчанин

Образовање је једно од основних људских права и оно је нарочито неопходно како за излазак из сиромаштва, које је препознато као преовлађујући проблем ромске заједнице, тако и за пуно друштвено укључивање Рома.

Статистички податци показују да је око 53 одсто одраслих Рома је или без школе или није завршило основно образовање, око 33 одсто је завршило основно образовање, око 12 одсто средње образовање, а мање од 1 одсто има завршено више или високо образовање.

- Моји вршњаци ретко уписују средњу школу, јер многи и не заврше основну школу. Или им родитељи бране, или немају финансија, или због дискриминације која је стално присутна у школи – каже Емина Илић, ромкиња ученица 4.разреда Техничке школе у Пријепољу.

Роми из насеља Јездова коса указали су представницима локалне самоуправе на проблеме који их тиште, и изразили наду да ће их заједнички решавати.

Фото: А. Ровчанин

- Ми смо сналажљив народ. Радимо и на сакупљању секундарним сировинама, бавимо се свим поштеним пословима, а надамо се да ћемо имати прилике да неки државни посао добијемо. Стварно вам се обраћам са молбом да мало томе посветите пажњу и надамо се бољем сутра уз вас – рекла је Елма Илић, мештанка овог насеља.

Први човек општине Пријепоље, Владимир Бабић, сматра да је образовање кључно у напретку и бољој интеграцији Рома у друштву.

-Било би нам драго да се школовање ромске деце продужи са основног на средње образовање, а потом и да из године у годину имамо све више припадника ромске популације који ће уписивати студије како би лакше долазили до радних места – истакао је председник Бабић.

Фото: А. Ровчанин

О богатсту мултикултураслности Пријепоља и значају уважавања и прихватања различитости током посете ромском насељу говорио је учитељ и координатор пројекта Драган Кувељић.

- Треба боље да познајемо и поштујемо наше културе. Замислите то богатство, у Пријепољу живе Роми, Бошњаци и Срби. О томе треба да се прича гласно,те културе треба да се познају добро како би се више поштовали, боље сарађивали и договарали - истакао је Кувељић.

Директорка Дома културе у Пријепољу Адмира Мостарац позвала је Роме из насеља Јездова коса да посете установу на чијем је челу и заједничко дружење.

- Очекујемо вас у Дому културе не само да нас посетите, већ и да учествујете у фолклору, позоришту и свим нашим секцијама. Отворена су вам врата и сви програми за вас су бесплатни - апострофирала је директорка Мостарац.

Подршку Ромима пружили су и Центар за социјални рад, и фирма Ес комерц са својим производима "ВОЛИМ добро у људима", који су поводом празника најмлађима поклонили слаткише.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)