НЕСТАБИЛНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У БОРУ: Активна 352 случаја ковида, према последњем извештају 25 новозаражених

С. М. Јовановић

07. 04. 2021. у 21:15

ИАКО је последњих недељу дана број заражених вирусом корона у благом паду, епидемиолошка ситуација на територији Бора оцењена је као нестабилна.

НЕСТАБИЛНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У БОРУ: Активна 352 случаја ковида, према последњем извештају 25 новозаражених

Фото: С. М. Ј.

Број активно позитивних је 352, а према последњем извештају забележено је 25 нових случајева. Њих 30 су се опоравили од ове вирусне инфекције. Од почетка пандемије у Бору је вирусом корона били заражено 3.570 особа.

- Тренутне бројке нам дају задатак да наставимо оно што смо започели у претходном периоду, а то подразумева и почетак вакцинације по сеоским срединама. Град ће, у сарадњи са Општом болницом и Домом здравља, као и повереницима Цивилне заштите, од четвртка кренути са масовном вакцинацијом у селима. Сваког дана вакцинација ће се обављати на нивоу три различите сеоске месне заједнице, и тако до краја процеса потпуне вакцинације. Ово радимо системски, у циљу да што пре стекнемо колективни имунитет и победимо вирус - рекао је на конференцији за медије градоначелник Бора Александар Миликић.

У борској Општој болници на ковид одељењима збринут је 41 болесник, од којих је 36 позитивно на вирус. На респиратору је седморо пацијената.

- Апеловао бих на суграђане да се понашају одговорно и према себи и према својој околини, али и према здравственим радницима. Здравствени радници су у овој причи више од годину дана, у темпу који је за многе незамислив, а притом их шаљемо на испомоћ у ковид болнице широм Србије, где год је неопходно. Клиничка слика пацијената је тешка и на дневном нивоу бележи се велики број амбулантних прегледа у болници. Зато мислим да није време за терање ината, већ да заједно будемо у овој борби против вируса – рекао је на конференцији за медије директор Опште болнице др Горан Јоксимовић.

На територији Бора до сада је вакцинисано 15.255 особа, од којих су 7.253 грађана примила и другу дозу. Од свих понуђених, највише се особа пелцовало кинеском вакцином 6.337 од којих је 6.011 примило и другу дозу.

- Вирус је ту и још увек се шири, а можемо га спречити само сигурном методом и мером за спречавање заразних болести, а то је вакцинација. Ми имунизацију у Дому здравља вршимо од јануара, а сасвим сигурно ћемо вакцинацијом наших грађана и мештана по селима заиста стати на пут вирусу корона, након чега ћемо напокон почети нормално да живимо и да се вратимо старим навикама – каже епидемиолог др Јаворка Станкулић.

Мобилне екипе здравствених радника вакцинацију у четвртак почињу у Доњој Белој Реци, Метовници и Луки, у петак у Шаркабанову, Танди и Оштрељу, а током викенда у Слатини, Бучју, Кривељу, Шарбановац Тимоку, Брестовцу и Горњану.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)