ГРАД НА БЕГЕЈУ ГУШЕ ТЕРЕТЊАЦИ: Зрењанин свакодневно због саобраћаја на улицама притисну тоне угљен-диоксида

Б. Грујић

07. 04. 2021. у 07:26

СВАКОДНЕВНО на Зрењанин из саобраћаја "падну" тоне угљен-диоксида.

ГРАД НА БЕГЕЈУ ГУШЕ ТЕРЕТЊАЦИ: Зрењанин свакодневно због саобраћаја на улицама притисну тоне угљен-диоксида

Фото С. Соколов

То је показало и истраживање Бекима Рукеције, активисте удружења "Зрењанинска акција" (ЗРАК) који је девет сати седео на магистрали близу центра града и избројао 903 камиона.

Толико "тешкаша", према прорачунима стручњака из овог удружења, испоручи четири тоне опасних материја, и то у току само тог једног дана.

Центар града на Бегеју под притиском је камиона, јер се крај радова на изградњи обилазнице ни две године након рока не назиру.

Стручњаци ЗРАК су израчунали да на месечном нивоу, за просечних девет сати, радним данима, ако се у обзир узме слична фреквенција тешких камиона, продефилује скоро 20.000 теретњака. На то, тврди Рукеци, треба додати и аутомобиле и друга возила, па се количина испуштеног угљен-диоксида процењује на око 100 тона.

- Недавно смо, у Зрењанину и у Елемиру, поставили шест сензора за мерење квалитета ваздуха и уверили се у параметре озбиљног аерозагађења - истичу чланови ЗРАК-а.

РИЗИК ЗА ОСЕТЉИВЕ

АНАЛОГНИ уређаји за мерење квалитета ваздуга у Зрењанину стари су неколико деценија и не мере суспендоване ПМ честице, које су иначе познате као "невидљиве убице из ваздуха". То је управо и подстакло чланове иницијативе "Ваздух није роба" да набави и постави сензоре. Обрада првих прикупљених података показала је да су бележене вредности изнад нормале, односно опасне за осетљиве групе становника.

- Циљ акције бројања камиона на централној градској магистрали јесте да се укаже на погубне ефекте камионског собраћаја, као на неопходност завршетка обилазнице око Зрењанина, коју многи називају Скадар на Бојани. Не желимо да лицитирамо разлозима вишегодишње изградње обилазнице ни дебелим кашњењем, намера је да надлежнима јасно укажемо да се не играју са стрпљењем грађана, које је већ "истањено" из познатих разлога око фабрике воде.

ЗАГАЂЕЊЕ Центар "окупирали" камиони, Фото С. Соколов

Рок за завршетак обилазнице, у дужини 3,7 километара, истекао је још 2019..Тренутно се ради трећа фаза, а највећи проблем је спорних 400 метара пута обилазнице, која се укршта са већ постојећим далеководима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)