У ЧАСТ ЈУНАКА АПРИЛСКОГ РАТА: У Лапову ниче споменик борцима војске Краљевине Југославије који су се супротставили Немцима

З. Глигоријевић

05. 04. 2021. у 23:35

ПОВОДОМ 80 година од погибије 76 војника Југословенске војске у априлском рату 1941. године, у потесу „Слатина“ у Лапову ниче споменик палим борцима.

У ЧАСТ ЈУНАКА АПРИЛСКОГ РАТА: У Лапову ниче споменик борцима војске Краљевине Југославије који су се супротставили Немцима

Фото: Дејан Ивановић

Иницијативу за овај споменик поднели су Добротворно удружење "Коло српских сестара" и Месни одбор у Лапову, а Општина Лапово ју је подржала. Споменик би требало да буде завршен до 6. априла, а освештан 11. априла.

- Војска Краљевине Југославије 11. априла 1941. године пружила је жесток отпор непријатељској војсци. На потесу „Слатина“ српска војска је пресрела немачку, која је кренула ка Београду. Захваљујући жестоком отпору, Немце је успорила за два дана. У немачком извештају 11. Оклопне дивизије наводи се да је Југословенска војска у отаџбини пружила жесток отпор на северној страни Лапова и нанела им озбиљне губитке – наводи за „Новости“ Дејан Ивановић.

Он додаје да је казивању деда Боже из Лапова, једног од оних који су сакупљали лешеве погинулих војника, њих 76 било сахрањено у заједничку гробницу у доњокрајском гробљу, а касније су их породице есхумирале и пренеле у породичне гробнице.

Вајар Живота Денић, који бесплатно ради постамент, каже да је он од армираног бетона, да же бити обложен каменом белутком из Јужне, Западне и Велике Мораве. Споменик ће бити израђен од беловодског пешчара. Минијатурна црква, у којој ће се палити свеће, биће од камена из Стражевице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)