ВЕКОВИ БАЧА ЗА СВЕТСКУ БАШТИНУ: Покрајина подстиче развој туризма у општини претвореној у музеј на отвореном

З. Рајић

06. 04. 2021. у 07:26

АРХЕОЛОШКО, историјско и природно богатство претворило је подунавску општину Бач у отворени "дифузни музеј" са четири пункта - средњовековном тврђавом из 14. века, најстаријом у Војводини, Фрањевачким самостаном из 12. века, православним манастиром Бођани из 15. и турским купатилом из 16. века.

ВЕКОВИ БАЧА ЗА СВЕТСКУ БАШТИНУ: Покрајина подстиче развој туризма у општини претвореној у музеј на отвореном

Фото Влада АПВ

Др Славица Вујовић, архитекта-конзерватор у Покрајинском заводу за заштиту споменика културе, ауторка је пројекта "Векови Бача", који би требало да допринесе развоју туризма.

- За културно наслеђе Бача, које је понос Војводине, Покрајинска влада је у протекле четири године издвојила више од 30 милиона динара. Финансирали смо обнову и адаптацију манастира Бођани и Фрањевачког самостана у пројекту "Векови Бача", који траје од 2006. - рекла је Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу.

ПРИВЛАЧЕЊЕ ИЗ ЕУ ФОНДОВА

"Европски послови" ће помоћи да Бач, као и остале војвођанске општине, афирмише своје потенцијале за привлачење донација из ЕУ фондова у новом програмском раздобљу од 2021. до 2027. године. - рекао је директор Фонда "Европски послови" АПВ Александар Симурдић.

План је да се црква Ваведења пресвете Богородице у манастиру Бођани обнови до 2022, кад ће бити обележена три века од њеног подизања. Акцију за реновирање Фрањевачког самостана водили су Савет Европе и Европска комисија. Намера је да се сачува и турско купатило (хамам), чија ће обнова бити поверена турској државној агенцији за конзервацију.

ИСТОРИЈА Најстарија тврђава у Војводини, Фото Влада АПВ

- Покрајински завод за заштиту споменика културе и Музеј Војводине су пре две и по године потписали споразум о сарадњи са Центром за културно наслеђе Републике Кине, како би помогли при изради Номинационог досијеа за упис културног предела општине Бач на Унескову листу светске културне баштине - предочила је Милошевићева.

Ненад Иванишевић, покрајински секретар за туризам је истакао да је промоција домаћих дестинација, попут општине Бач, једна од кључних активности у наредном периоду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)