ВОДОМЕР ЧИТА РАДИО-СИГНАЛ: Вршачки комуналци у селу Месић испробавају даљинско очитавање потрошње воде

Ј. Ј. БАЉАК

29. 03. 2021. у 07:26

ПИЛОТ пројекат даљинског очитавања водомера уз помоћ радио-сигнала, који је ЈКП "Други октобар" покренуо крајем прошле године у селу Месић, већ се добро показао, због чега комуналци планирају да га примењују на целој територији града Вршца.

ВОДОМЕР ЧИТА РАДИО-СИГНАЛ: Вршачки комуналци у селу Месић испробавају даљинско очитавање потрошње воде

Фото ЈКП "Другти октобар"

Тај подухват, који представља један од предуслова за улазак Србије у ЕУ, укупно би коштао око три милиона евра и свима би донео бенефите.

За потребе пројекта, комуналци су у Месићу, о свом трошку, заменили свих 87 водомера и на њих поставили бежичне индуктивне сензоре, који директно детектују импулсе са бројила и помоћу радио-везе шаљу их софтверу на даљинско очитавање. Захваљујући томе радници "Другог октобра" више неће морати лично да очитавају водомере, док ће корисници, уместо досадашње паушалне наплате, добијати рачуне са исказаном стварном месечном потрошњом.

- Предност овог система је и то што једним проласком аутомобила кроз улицу можемо да очитамо сва стања са водомера, без уласка у приватне поседе. Такође, инсталирали смо и аларме, који нам "јављају" када на водоводној мрежи дође до цурења, те на време можемо да санирамо тај проблем, што ће директно утицати на смањење рачуна потрошача код којих се цурење појавило - објашњава нам Дејан Петровић, руководилац сектора водовода и канализације у "Другом октобру".

За око месец дана провериће и како овај систем функционише у суседном селу Куштиљ, које се налази "у рупи". Уколико и у тим сложеним географским условима несметано буду могли да користе радио-сигнал, наставиће са уградњом нових водомера са индуктивним сензорима у граду и свим селима, осим Страже, јер се са њиховог извора водом напаја суседна општина Бела Црква.

- У плану је да следећа буде Уљма, где има око хиљаду бројила, а онда бисмо прешли на Вршац, где ћемо радити по зонама. Све то ће трајати неколико година - додаје Петровић.

Он подсећа и да су у Месићу током 2015. испробавали и даљинско очитавање помоћу СИМ картице, где је gprs систем слао сигнал софтверу, али да се то показало као непоуздано. Због близине тог села граници са Румунијом, често су улазили у роминг, јер је у пограничном делу румунски сигнал много јачи од нашег, па нису имали стварно очитавање стања. Исто би било и у осталим пограничним селима, због чега су морали да одустану од тог система, иако је он много јефтинији од садашњег.

ВЕЛИКИ ГУБИЦИ

У ВРШЦУ, Павлишу и Јабланци, који се пијаћом водом снабдевају са изворишта у Павлишу, годишње се потроши 3,3 милиона кубика. Око 33 одсто те потрошње отпада на губитке у мрежи, услед цурења цеви код корисника или на главним водовима. У селима, која имају засебне бунаре, тај проценат је скоро половичан. Употребом новог система, који омогућава и рану детекцију кварова на мрежи, ти губици ће се драстично смањити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)