НОВИ СТАНОВИ ЗА 16 ПОРОДИЦА: Избеглице из Босне и Хрватске добиле трајни смештај у Кикинди

Р. Ш.

25. 03. 2021. у 13:52

ЗАХВАЉУЈУЋИ Регионалном стамбеном програму, у Кикинди је изграђена друга стамбена зграда за избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске.

НОВИ СТАНОВИ ЗА 16 ПОРОДИЦА: Избеглице из Босне и Хрватске добиле трајни смештај у Кикинди

Фото: Р. Шегрт

Нове станове, површине од 30 до 50 квадрата, у улици Душана Васиљева, добило је 16 породица, које су после 26 година трајно решиле стамбено питање. Подстанарске муке више неће имати Милан Карановић (42), који је у Кикинду дошао из Лапца у Лици и његова замљакиња Славица Шевић (40) из Глине. Славица је самохрана мајка и у нови стан уселиће се са ћерком.

- Дошла сам у избегличкој колони, са родитељима, братом, снајом и њиховом бебом. Имала сам 14 година. Примио нас је рођак. Све ове године живела сам скромно, као подстанар, подижући ћерку која сада има 18 година. Стан коначно решава један од највећих животних проблема и мене и осталих породица – искрено је рекла Славица.

Они ће живети у непосредном комшилуку са земљацима који су се прошле године, захваљујући истом програму, услели у 25 станова у Улици Пере Сегединца. Сви станови изграђени су у оквиру потпројекта 5 Регионалног стамбеног програма (РСП) којим у Србији руководи Комесаријат за избеглице и миграције. Фондом РСП управља Банка за развој Савета Европе.

- Ови људи сада ће имати бољу и сигурнију будућност. На овом примеру још једном видимо солидарност народа ЕУ са народима у Србији и западном Балкану којима је потребна помоћ. ЕУ већ годинама подржава активности за обезбеђење стамбених решења за избеглице након ратова на простору бивше Југоалсвије. Са 236 милиона евра ЕУ је највећи донатор Регионалног стамбеног програма. Он не доноси само стамбена решења, већ јача региналну сарадњу и преноси знања националним администрацијама што га чини јединственим – нагласила је Леонета Пајер, предсатавница Делегације ЕУ у Србији

- Срећни смо и ми у локалној заједници, јер држава Србија, са својим партнерима, истрајава у жељи да помогне свим својим грађанима, омогућавајући им основне услове за живот- рекао је градоначелник Кикинде Никола Лукач.

ТУЂИ КРОВ

- У Кикинди смо дали 352 стамбена решења. Ако је само по двоје људи збринуто, пројекат има далеко већи смисао. Нека деца избеглице сада имају своју децу, а неки већ трећу генерацију подижу под туђим кровом. Жеља нам је да што мање њих буде под туђим кровом - рекао је Владимир Цуцић, комесар за избеглицеи миграције Републике Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)